Cooperació Pau i Drets Humans

Cooperació, desmuntant els tòpics

CiU aprofita la crisi per liquidar la Cooperació de Catalunya amb els països del Sud. Les ONG han tancat serveis i una bona part ja estan a punt de desaparèixer.
El desmantellament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és un fet a partir de l’acomiadament de la meitat de la plantilla.

En termes econòmics, la retallada del 83% del pressupost de Cooperació de la Generalitat, passant en dos anys de 49 milions d’euros a 9,5 milions, és insostenible. Els impagaments del govern a les entitats arriben als 18 milions. El govern està ofegant el sector. Més enllà de l'evident escassetat de recursos que pateix el país -deguda, en bona part, a l'històric dèficit fiscal respecte l'Estat- , el govern de CiU ha tancat el diàleg amb la Federació Catalana d’ONGD.

Ens enfrontem al tòpic “en temps de crisi, primer els de casa”. Com explica el document Desmuntem els tòpics contra la cooperació, “és una fal·làcia creure que si destinem menys recursos a cooperació internacional, aquests recursos s’utilitzaran per polítiques públiques a casa nostra”. Som conscients que el país travessa moments crítics, que els pressupostos públics han d’ajustar-se a la nova realitat econòmica. Però els governs de la dreta, PP i CiU estan prenent opcions polítiques en contra dels més febles. I nosaltres no ens quedem indiferents.

Esquerra està fent totes les accions possibles perquè el govern iniciï el diàleg amb la FCONGD i defensem que els programes iniciats amb ingressos compromesos no s’interrompin sobtadament.

Miquel Carrillo
President de la comissió sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat
cooperacio@esquerra.org