Unió Europea i el Món

Els Països Catalans al món

Fa uns dies, el company i diputat Pere Aragonès publicava a Twitter una gràfica on es mostrava el Pressupost en Política Exterior 2011 per comunitats autònomes. En ell es veia clarament que Catalunya havia destinat 4,59 euros anuals per persona en política exterior, mentre que La Rioja n’havia destinat 18,79. Unes xifres que parlen per sí soles i que tiren per terra les crítiques repetitives d’aquelles persones que demanen i defensen la necessitat de tancar les delegacions exterior de la Generalitat.

La premissa bàsica que hem de tenir clara a nivell internacional és que per reconèixer, primer cal conèixer. I per això cal desplegar una ambiciosa i desacomplexada diplomàcia pública que ens permeti utilitzar totes les vies, totes les escletxes, totes les oportunitats que existeixin per explicar qui som, què volem i per què ho volem. Hem d’internacionalitzar el conflicte català, la causa independentista. Per tant, hem d’encarar l’acció exterior dels Països Catalans sense complexos, amb valentia i amb mentalitat de país. Precisament un dels catalans universals que tant han fet per la cultura catalana, Salvador Espriu, en el poema “M’han demanat que parli de la meva Europa” veia en la integració de Catalunya en un Europa unida una condició necessària per a la plenitud nacional. I és que només som en relació als altres. D’aquí que la projecció internacional del nostre país sigui, més que un dret, un deure; i tant una necessitat com una responsabilitat.

Els Països Catalans som un poble solidari, amb una societat civil i un important teixit associatiu compromesos amb valors com la pau, la democràcia i els drets humans. I malgrat el context de crisi actual i de retallades, hem de treballar perquè la política pública de cooperació sigui una eina eficaç i útil. Això passa segurament per replantejar-la, repensar-la i donar-li un nou enfocament, implicant-hi les ONGs i principals actors en l’àmbit de la cooperació, però en cap cas desmantellant-la.

Com veieu, hi ha molta feina a fer, molts reptes a encarar i objectius a assolir. Des d’Esquerra Republicana, la Secretaria Nacional de Política Internacional i les Sectorials d’Unió Europea i Política Internacional i Cooperació, Pau i Solidaritat assumim la tasca amb il·lusió, ganes i motivació, conscients del què s’espera de nosaltres i amb la voluntat d’estar a l’alçada de les circumstàncies i dels moments claus que ens toca viure.

El nostre món és tot el món.

Elisabet Nebreda
Secretària Nacional de Política Internacional
politicainternacional@esquerra.org