Cooperació Pau i Drets Humans

Vendre armes amb l’excusa de la crisi

El govern del PP no té cap vergonya en presentar un “Projecte de Llei de mesures urgents de liberalització del comerç” que dedica per complet el seu Títol Segon al suport del Ministeri de Defensa a l’exportació de material bèl·lic.

La Llei qualifica la indústria armamentística com a “sector essencial de l’activitat econòmica del país”. El text no s’amaga de dir amb total cinisme que “l'augment de la demanda internacional de material de defensa, la creixent competència internacional en els processos d'adjudicació de grans programes per certes potències emergents, i l'existència d'un interès declarat i actual, per part de les mateixes, en que sigui el Govern espanyol el seu únic interlocutor en processos d'adquisició de material de defensa que, tenint en compte la seva envergadura, no admeten demora”.

Els nostres diputats al Congrés han presentat una esmena per suprimir tots els articles del Títol Segon del Projecte de Llei i evitar el suport que es vol donar a la indústria de la guerra.

La nostra esmena diu que és surrealista que en un Real Decret titulat “de liberalització del comerç” s’aprovi, precisament, la intervenció pública estatal, concretament en l’àmbit comercial del sector de la Defensa.”

Tampoc trobem ètic que el principal sector industrial que promou l’Estat par sortir de la crisi sigui el de l’armament, incomplint flagrantment la Llei de comerç d’armes del 2007, que suposava un avenç en el control de la venda d’armes.

És vergonyant que el PP pretengui reactivar l’economia espanyola subministrant armes per segar vides en països en conflicte.


Miquel Carrilo
President de la comissió sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat
cooperacio@esquerra.org