Cooperació Pau i Drets Humans

Israel assalta el veler Estelle

Denunciem l’assalt del vaixell Estelle, integrant de la flotilla de la Pau, que transportava ajuda humanitària a Gaza amb la intenció de denunciar el bloqueig israelià a la franja. La marina israeliana ha ocupat l’Estelle i ha detingut els seus 30 ocupants. A diferència de les edicions anteriors, aquesta vegada l’acció ha tingut lloc sense violència ni víctimes.

Entre la tripulació, s’hi troba la periodista i activista catalana Laura Arau que ha estat expulsada d’Israel després de signar un document de renúncia a apel·lar l’ordre d’expulsió. Va arribar en un vol diumenge al vespre juntament amb dos ciutadans espanyols.

El 16 de setembre una delegació d’ERC anava a rebre l’Estelle en la seva escala al port de Barcelona amb el diputat Joan Tardà i saludàvem la Laura i els activistes de Rumbo a Gaza. Ara renovem la nostra simpatia amb els pacifistes detinguts. La Laura ens va explicar que ningú de la tripulació rep cap compensació econòmica, hi són per compromís i solidaritat. L’Estelle és un veler que ve de Suècia, amb 90 anys d’antiguitat. El material que transporta és, bàsicament, formigó i material escolar.

Pel que fa al conflicte entre Israel i Palestina, en paraules del mateix Tardà, “no caurem en cap mena de maniqueisme”. Des d’Esquerra entenem que la solidaritat no té fronteres i està per damunt de tot. Volem fer compatible l’estima al poble jueu i el compartir la causa dels palestins.

Tardà va afegir “anhelo que els dos pobles puguin viure cadascun d’ells en una pàtria i acabin essent fraternals”.

El president de la sectorial, Miquel Carrillo, ha dit que “el vaixell Estelle ha contribuït a conscienciar la comunitat internacional sobre la precària situació en què viu un milió i mig de persones a Gaza”.

La situació dramàtica dels territoris palestins ocupats per Israel queda reflectida en l’informe 2012 d’Amnistia Internacional.


Comissió Sectorial de Cooperació Pau i Solidaritat
Esquerra Republicana