Cooperació Pau i Drets Humans

Volem impedir que Espanya extradigui un refugiat polític kurd

Esquerra ha portat al Parlament Europeu, a través de l’eurodiputada del BNG Ana Miranda, el cas del procés d’extradició d’un refugiat polític kurd resident des de fa deu anys a Hamburg (Alemanya). El refugiat va ser detingut per la policia espanyola quan es trobava de vacances amb la seva família a les Illes Canàries.

L’estat espanyol segueix fent escomeses en contra dels drets humans, mentre tenim l’atenció fixada en els grans temes que més ens preocupen.

Un cop empresonat, el Consell de ministres va aprovar el 5 d’octubre seguir endavant amb l’extradició a Turquia del ciutadà kurd Firat Demirkiran. El Sr Demirkiran és refugiat polític a Europa, segons sentència d’un tribunal alemany.

Turquia acusa sistemàticament a cadascun dels líders polítics kurds de pertànyer al PKK, considerat per Turquia una organització terrorista. En realitat, els kurds detinguts, majoritàriament, són membres del partit polític DTP (Partit de la Societat Democràtica), que es va presentar legalment a les eleccions. Dos mil càrrecs electes segueixen a les presons turques sense protecció contra els maltractes i sense garanties d’un judici just.

L’eurodiputada Miranda ha adreçat una pregunta per escrit per tal d’evitar que els països de la UE extraditin il·legalment determinats refugiats polítics, com és el cas específic de Firat Demirkiran.

Des de la Sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat, posem aquesta actuació com exemple que es pot acudir a les institucions europees per trencar el mur de silenci que envolta casos similars. Esquerra empren aquestes accions a Brusel·les a través del nostre grup parlamentari, l’ALE (The Greens-Free European Aliance).


Comissió Sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat
Esquerra Republicana