Unió Europea i el Món

Eleccions europees 25 de maig de 2014. Què implica això?

Entre el 22 i el 25 de maig de 2014, els ciutadans de la Unió Europea haurem d’escollir el nou Parlament de 751 membres (15 menys que actualment). L’establiment de la data de les eleccions no és baladí per nosaltres i té implicacions diverses.

La primera pregunta sorgeix ràpidament: en quin moment del procés d’independència ens trobarem? Si encara som part de l’estat espanyol, participarem de les votacions el diumenge 25 de maig de 2014 per escollir part dels 54 electes que li pertoquen (i, segons va aprovar l’Europarlament li continuaran pertocant).

Si el procés d’emancipació hagués reeixit en aquella data, caldrà conèixer en quina situació respecte la UE ens trobem: en continuem essent membres de forma immediata?, hem pogut acordar els termes de la nostra participació en la Unió Europea i les seves institucions?, ja som circumscripció electoral europea pròpia i sabem quants eurodiputats escull la república catalana?

Entre aquest magma d’incògnites, però, hi ha dues certeses.

La primera és que aquestes eleccions europees es produiran en un moment de crisi i grans dubtes sobre el futur del projecte polític europeu. Les pulsions euroescèptiques i antieuropeístes guanyaran terreny i la contestació serà molt important. En aquest marc, haurem de respondre a dues preguntes: volem que la república catalana sigui a la Unió Europea? Rotundament, sí. Com volem que sigui la Unió Europea on volem ser? Aquesta és la pregunta que volem respondre!

La segona és que Esquerra Republicana de Catalunya és un partit central al país, que compta actualment amb uns nivells de suport popular molt importants, i que en els propers comicis europeus (dins Espanya o no), Esquerra ha de consolidar aquest rol de partit central al país i assolir la presència plena i permanent al Parlament Europeu.


Bernat Costas
President de la comissió sectorial d'Unió Europea i Política Internacional