Unió Europea i el Món

Resposta contundent d'Esquerra al Diari The Times

El diari britànic The Times va publicar fa una setmana un editorial especialment dur contra el procés d'independència a Catalunya. Titulat 'L'alçament de Mas', avisava que 'els catalans haurien de vigilar què desitgen' i que la independència empobriria Catalunya i Espanya i seria una amenaça per a la zona euro. Aquell editorial ha tingut tres respostes contundents des de Catalunya: la de Vicenç Ferrer, de la Fundació Catalunya Estat i les que recollit la web HelpCatalonia: la de l'economista Elisenda Paluzie i, per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, de la Secretària de Política Internacional, Elisabet Nebreda, i del Vicesecretari General d'Acció Política, Cesc Iglésies.

A la resposta, Nebreda i Iglésies opinen que el diari anglès 'sembla que ha començat una croada contra la possible independència de Catalunya'. D'entrada comenten que, tot i que ja és sabut el to conservador de The Times, no ho és tant que Matthew Parris, a més de periodista, va ser membre del Partit Conservador britànic.

'És interessant que una publicació tan prestigiosa com The Times digui que sense Catalunya, l'estat espanyol s'ensorri. El que no és acceptable des de cap punt de vista és que els catalans ens hàgim de sentir responsables de la feblesa econòmica d'un país que durant molts anys ens ha ofegat econòmicament. I ens sembla igualment intolerable i irresponsable que s'afirmi fermament que Catalunya sense Espanya no se'n sortiria.'

En aquest sentit, consideren que 'el problema sobre la viabilitat econòmica futura d'Espanya, si Catalunya esdevé independent, serà de l'estat espanyol i de la UE, no de Catalunya'.

Per tant, conclouen, 'la preocupació internacional hauria de centrar-se més a reclamar al govern espanyol que faci els seus deures, que negociï un referèndum a Catalunya i que cerqui mitjans que permetin l'autodeterminació en un territori on la majoria de la població demana el dret de decidir el seu futur'.

Notícia publicada a Vilaweb