Unió Europea i el Món

Manifest d’Esquerra Republicana en el Dia d’Europa 2013

"Nous ne coalisons pas des Etats. Nous unissons des hommes"
(Jean Monnet, pare fundador de la Unió Europea)

Catalunya ha iniciat un procés imparable d'ençà de la manifestació del passat 11 de setembre de 2012. Un procés avalat per les urnes i marcat per la voluntat de poder decidir el nostre futur com a poble. Una voluntat que no es pot veure coaccionada ni limitada en nom d'una legalitat espanyola restrictiva que tanca als ulls a les demandes democràtiques d'una gran part del seu territori.

El camí iniciat és un camí sense retorn que culminarà, tard o d'hora, en l'expressió democràtica de la ciutadania de Catalunya sobre el seu futur. Si el resultat d'aquest procés, com des d'Esquerra Republicana desitgem, és la consecució de la independència, Catalunya voldrà participar, ara ja com a Estat, del projecte polític de la Unió Europea. I esperem que la Unió Europea també vulgui comptar amb Catalunya.

La Unió Europea es basa en el respecte als valors i principis democràtics i té com un dels seus objectius la difusió i promoció de la democràcia arreu del món. És evident que aquesta base ideològica comporta el respecte de tots els processos democràtics que es desenvolupen dins dels seus estats membres, encara que no hi hagi una regulació que expressament reguli aquestes situacions de fet.

Catalunya és una nació amb clara vocació europeista i serà un estat que treballarà per l'aprofundiment del projecte europeu. Creiem en Europa però també som conscients que aquesta, no és l'Europa que volem. Podem i volem ser partícips d'un canvi de paradigma a Europa per tal que sigui més inclusiva, més socialment justa, més solidària, més democràtica.

Una Unió Europea que proclama la llibertat dels seus pobles i els seus ciutadans, no pot negar el dret a l'autodeterminació dels pobles, així com tampoc negar la legítima expressió de voluntat dels seus ciutadans i ciutadanes.

Avui, en el dia d'Europa, des d'Esquerra Republicana reforcem el nostre compromís amb la construcció europea i esperem que la Unió Europea refermi el seu compromís amb la democràcia i la llibertat dels pobles i la seva gent.