Cooperació Pau i Drets Humans

De Catalunya al Nepal

El col·loqui sobre Nepal organitzat per la Sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat va tenir un èxit de participació el passat dimarts a la seu nacional.
Unes 70 persones van escoltar atentament les explicacions de Pau Carreño i en acabat van participar activament en el debat. Pau Carreño, tècnic de cooperació i membre de l’executiva de la sectorial, ha estat sis mesos treballant en un projecte d’Amics del Nepal a Katmandú, basat en projectes de desenvolupament comunitari.

En Pau no s’ha limitat a la feina assignada. Ha copsat la realitat geogràfica, social i política del Nepal, des del col·lapse de les llibertats a mans dels maoistes, a les necessitats immediates d’una població empobrida però que alhora ha impactat al ponent pel seu capteniment. Aprofitant l’estada al Nepal, en Pau també s’ha desplaçat a Índia i Bangla Desh.
Pau Carreño es mostra crític amb “determinada cooperació de luxe que es troba en blocs de pisos, amb seguretat privada i envoltada de comoditats occidentals. Això no ajuda a conèixer la realitat del país”. I rebla “en cooperació no hem d’anar a ajudar ningú, sinó a posar-nos a la seva disposició pel que faci falta”.

Per altra banda, Carreño ha ressaltat la seva confiança en l’empoderament del poble nepalès. “No hem de decidir pels nepalesos, ells mateixos ja saben perfectament què volen. No els tractem com a nens, podríem desestabilitzar la societat del Nepal”.

Finalment, Pau Carreño es posiciona sobre les relacions nord-sud en el marc de la cooperació internacional. "No podem generar dependències, hem de lluitar perquè cada vegada siguin més lliures i autònoms. L'objectiu primer d'una ONGD ha de ser desaparèixer".

Comissió sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat