Cooperació Pau i Drets Humans

El Tibet, un poble oblidat

Aquest darrer mes des de la sectorial d’ERC de cooperació varem anar a fer una visita a la Casa del Tibet. Allà ens estava esperant en Wangcheng, director de la casa del Tibet de Barcelona i diputat del Parlament tibetà a l’exili. Ell ens explicava amb preocupació, el patiment del poble tibetà durant tants anys d’exili del seu país.

L’any 1950, la República Popular de la Xina va envair el Tibet, tot imposant-li un nou sistema de govern. A partir de llavors, la repressió cap al poble tibetà va anar creixent. Finalment, el 10 de març de 1959, el poble tibetà va fer una de les més grans manifestacions per demanar a la Xina la independència del Tibet i el respecte cap a les seves tradicions. Aquesta va ser contestada de forma molt violenta per part de l’exèrcit xinés, ja que va ocasionar la mort de milers de tibetans. En aquesta data, va ser quan el Dalai Lama va haver d’abandonar el Tibet per fugir a la Índia, lloc on actualment, encara segueix exiliat.

Durant tots aquests any, la Xina ha estat realitzant una política de terror contra el poble tibetà, sense permetre ni la sortida ni l’entrada d’aquests al seu territori. A més a més, l’entrada per part de turistes estrangers és molt restringida. Des del Nepal, actualment només es pot entrar en grup de cinc turistes i que a més a més siguin de la mateixa nacionalitat. A més a més, només s’hi pot entrar amb un viatge organitzat que et fa passar només per aquelles zones que el govern xinés vol que els turistes vegin. La repressió al país va en augment. Segurament, tots vosaltres encara tindreu gravat a la retina totes aquelles imatges de repressió als manifestants tibetans durant els Jocs Olímpics de Pekín de l’any 2008 amb carregues desproporcionades per part de la policia xinesa.

En aquests últims anys, la situació ha anat agreujant-se. La Xina està esdevenint més forta i s’ha imposat com una gran potència econòmica, cosa que ha provocat el silenci de la resta de països del món, respecte la situació del Tibet. La situació de desesperació del poble tibetà ha anat a pitjor. Fins i tot, s’han vist immolacions de monjos budistes cremant-se vius. Un dels clàssic aliats del Tibet, el Nepal, està rebent pressió per part de la Xina perquè no deixi llibertat als molts tibetans que hi ha al país. El Tibet cada vegada es troba més sol i no se sap fins a quins límits es pot arribar. El cas del Tibet és un dels que s’ha vist més clar de forma descarada com la resta de països del món han fet valer més els interessos econòmics amb la Xina que no pas la defensa dels drets humans.

Pau Carreño i Escoda.