Cooperació Pau i Drets Humans

Solé: ‘Cal esgotar el diàleg i posar fi al patiment en el conflicte sirià’

El diputat del Grup Parlamentari d’ERC, Jordi Solé, ha explicat que ERC ha presentat una proposta de resolució per tal que sigui substanciada a la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació sobre el conflicte de guerra civil a Síria i les darreres informacions que sumen a un greu conflicte que es manté des del 2011 les sospites de l’ús d’armament químic. Solé ha explicat que ‘Cal que els estats i les organitzacions internacionals que estan sospesant ara mateix diferents respostes als crims contra la humanitat presumptament comesos a Síria, esgotin totes les vies diplomàtiques i tots els camins d’entesa per reconduir l’actual situació de guerra civil cap a una sortida de restauració de la pau i de canvi de règim’. Solé insisteix que ‘cal esgotar el diàleg i posar fi al patiment en el conflicte sirià’

La proposta inclou els següents punts:

1. Condemnar la violència brutal i indiscriminada, les violacions dels drets humans i els crims contra la humanitat – entre els quals els atacs amb armes químiques i altres armes prohibides pels Tractats Internacionals – perpetrats les forces lleials al règim d’Al-Assad contra la població civil siriana. Així mateix, condemnar les violacions dels drets humans que puguin haver estat comeses per les diverses faccions oposades al règim.

2. Condemnar la detenció il·legal de persones civils de totes les edats (inclosos menors) i la violació dels seus drets de forma continuada, negant-los les garanties legals i sanitàries.

3. Expressar la solidaritat del poble de Catalunya amb les forces opositores que des de dins i fora de Síria promouen la instauració d’un règim democràtic basat en el respecte als drets humans, l’estat de dret, les llibertats fonamentals i la pluralitat religiosa, cultural i nacional de la societat siriana.

4. Expressar el suport i la solidaritat del poble de Catalunya amb els ciutadans sirians residents al nostre país i que recolzen la instauració d’un règim democràtic i de llibertats a Síria, així com el recolzament als membres de l’Associació Sirio-Catalana per la llibertat i la democràcia.

5. Expressar la solidaritat del poble de Catalunya amb el poble Kurd i exigir la garantia de l'establiment d'un procés per l'autogovern de la minoria kurda en el marc de la transició cap a un règim democràtic a Síria.

6. Instar el Govern de la Generalitat a demanar al Govern de l’Estat que dugui a terme les actuacions necessàries en l’exercici de les seves responsabilitats internacionals a fi d’implicar la UE i la resta de la comunitat internacional en una solució al conflicte que comporti la fi immediata de la violència a Síria, la deposició del règim d’Al-Assad i la transició cap a un nou règim democràtic i de llibertats per a la població siriana, utilitzant totes les vies diplomàtiques per tal de posar fi al conflicte armat existent i evitar intervencions armades que puguin causar més víctimes entre la població civil.

7. Instar el Govern de la Generalitat a demanar al Govern de l’Estat espanyol a que sol·liciti la formació d’una comissió internacional amb l’objectiu d’investigar la situació dels detinguts, la condició de la seva detenció, les seves saluts física i mental, els delictes dels que han estat acusats i condemnats i oferir tota l’ajuda jurídica i sanitària d'acord amb el dret internacional i la Declaració Universal dels Drets Humans, de la qual Síria n'és un estat signant.

8. Instar al Govern de la Generalitat i al Govern de l’Estat a l’enviament d’ajuda humanitària als camps de refugiats dels països veïns, i amb previsió suficient abans de l’arribada de l’hivern.

- See more at: http://www.esquerra.cat/actualitat/sole-cal-esgotar-el-dialeg-i-posar-fi-al-patiment-en-el-conflicte-siria#sthash.giMqLopp.dpuf