Cooperació Pau i Drets Humans

Un programa de Pau i Seguretat per Esquerra

Esquerra necessita definir amb claredat el seu programa de Seguretat per al nou estat català, i ens hem proposat tenir-lo en els propers mesos. De fet, ens agrada més dir que hem de dissenyar els nostres objectius en polítiques de Pau, Defensa i Seguretat.

Les dues sectorials implicades, la de Seguretat i Protecció civil, i la de Cooperació, Pau i Solidaritat, ens hem compromès a tenir enllestit un text que sigui acceptable per les diferents sensibilitats que conviuen dins el partit pel que fa als temes militars.

Hem obert un període de debat entre aquestes sectorials, tenint com a objectiu més immediat el programa de les eleccions europees del 25 de maig. Més enllà d’aquest repte, Esquerra tindrà un discurs propi quant al model que volem per al nostre país en l’àrea de Defensa. Ben segur que el camí cap a la independència i la configuració del nou estat presentarà aspectes que hores d’ara són incerts, per tant no ens tancarem en posicions inamovibles. Tampoc tenim pressa per definir-nos. Tanmateix, Esquerra ha de saber quines fites volem aconseguir i quin és el nostre model propi.

El debat l’hem encetat amb una jornada en la que hi ha participat experts en la matèria, en dues sessions. La jornada s’ha fet sota el títol Reptes de Pau i Seguretat a la República Catalana. A la primera taula rodona, Un estat de pau, hi han intervingut Rafael Grasa, Jordi Armadans i Pere Ortega. A la segona taula, Cap a una estratègia catalana de seguretat, hem comptat amb Ramon Alcoverro, Àlex Calvo i Amadeu Recasens. Per part d’Esquerra, Ricard Martínez. I moderant els debats, David Minoves i Marcel Escudé. Tot plegat, sota la iniciativa del Vicesecretari General d’Acció Política, Cesc Iglésies.

Ha estat una exposició molt generosa de coneixement sobre la matèria, amb punts de vista tan diversos com coincidents. De manera que el desafiament ara és aprofundir en el temari i treure’n conclusions.

La tasca no és fàcil, però sí que serà apassionant. Hem assumit el compromís, entomant el repte de la Conferència Nacional del passat juliol. I podeu tenir la certesa que el complirem.


Miquel Carrillo
President de la sectorial de Cooperaicó, Pau i Seguretat