Unió Europea i el Món

Què ens hi juguem en aquestes eleccions europees?

En els comicis del 25 de maig, Europa s’hi juga la seva pròpia raó de ser com a l’instrument més útil en la defensa, protecció i promoció dels drets de ciutadania. Amb l’ascens de les forces d’extrema dreta (a França i Holanda, sobretot) i dels moviments feixistes (Grècia), aquests grups poden obtenir grup parlamentari propi a l’Europarlament. L’Europa que defineix –i volem que ho continuï fent- un marc de drets i llibertats de ciutadania únic al món ha de plantar cara democràtica als qui volen rebentar aquest model.

Europa s’hi juga confiar les seves institucions a continuar funcionant al dictat de les receptes econòmiques conservadores, obsessionades amb la contenció i el retorn del deute, o tornar al seu paper d’estimulador econòmic, promotor d’economia del coneixement, d’economia verda i de polítiques de creació de llocs de treball. No serà gens baladí saber qui tingui la majoria a l’eurocambra o qui presideixi la Comissió.

Els catalans ens hi juguem també la nostra credibilitat com a europeistes. Hem demostrat històricament el nostre compromís amb els principis de la Unió i volem continuar essent-ne membres i participar del seu futur.

I ens hi juguem també la imatge que des d’Europa es té de nosaltres. Som un país cívic que reclama democràticament ser una república europea com les altres.


Bernat Costas
President de la comissió sectorial Unió Europea i Política Internacional