Unió Europea i el Món

Fer política internacional amb llei o sense

Aquest és el punt de partida de la defensa que ha fet Esquerra Republicana de la nova Llei d’acció exterior i de relacions amb la UE que ha aprovat recentment el Parlament de Catalunya. I és que, amb l’estat actual de les coses, la primera feina que té tothom a Catalunya és defensar el dret a fer política. Com va dir el diputat d’ERC, Jordi Solé, en la defensa de la Llei “aquest país ha fet, fa i farà política exterior amb o sense llei, perquè està en la nostra vocació europeista”.

L’unionisme no s’ha preocupat ni mig segon a plantejar-se si el projecte de Llei del govern era prou bo, o estava mancat, o li calien millores. Simplement ha agafat l’escut i l’espasa per atacar tot intent de fer política a l’exterior per part de les institucions catalanes. Tant li fa que la Catalunya autonòmica tingui algunes competències en acció exterior i vers la UE en matèries de la seva competència. Tant li fa que la Carta Europea de l’Autonomia Local protegeixi i impulsi el dret de les administracions locals relacionar-se entre elles més enllà de les fronteres estatals. No li importa que Catalunya tingui un paper actiu des de fa dècades en la política mediterrània. Només els preocupa que vulguem ser, que vulguem fer política.
I aquesta intransigència ens aboca a haver de defensar la major –el dret a fer política-, en comptes de poder focalitzar encara més esforços en millorar un projecte de llei que tindria encara molt camp per córrer.

Tot i així, la feina d’ERC en la negociació de la Llei ha permès millorar-la substancialment. La ja vigent Llei d’Acció exterior i de relacions amb UE és un text molt més clar i be estructurat que la proposta original del govern, posa de manifest que l’objectiu de la política exterior catalana –encara autonòmica- és el de ser presents i actius a la UE i al món, i incorpora notables avenços com el reconeixement de l’actuació internacional de la societat civil, de les institucions públiques i privades, dels governs locals i les universitats, incorpora el paper de la diplomàcia pública, i situa la cooperació al desenvolupament, el foment de la pau i els drets humans com a dimensions fonamentals de la política exterior catalana.


Bernat Costas
President de la comissió sectorial d'Unió Europea i Política Internacional
Esquerra Republicana