Unió Europea i el Món

La veu de la diàspora catalana

El que ha succeït en les darreres conteses electorals no pot repetir-se, de cap de les maneres, en les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. La ciutadania catalana que resideix fora del país ha de poder votar en totes les eleccions. Les traves, retards i incoherències de la legislació electoral espanyola han fet que, de forma recurrent, la ciutadania catalana no hagi pogut votar (excepte en un petitíssim percentatge) a les eleccions que successivament s’han anat convocant. A més, les constatacions sobre les diferències en el tracte a la ciutadania catalana, respecte la que té veïnatge administratiu en altres zones de l’estat, quan ha d’exercir el dret a vot des de l’exterior són palmàries.

La nostra submissió a la LOREG i al sistema diplomàtic espanyol fa pensar que, en les eleccions municipals, no veurem una millora en aquest àmbit. Ara bé, l’injustificable retard en construir la legislació electoral catalana, l’administració electoral pròpia i un sistema nostrat de gestió de les conteses electorals han estat els millors aliats d’aquest drama democràtic que fa que moltíssim gent vegi frustrat el seu essencialíssim dret al vot.

Si en el succedani de consulta del 9N, fet amb mitjans molt rudimentaris i on la Generalitat va establir molt pocs punts de participació, la participació exterior va ser altíssima; si, a més, en e les darreres eleccions al Parlament es va establir una participació de la Catalunya exterior superior a l’habitual; si la diàspora catalana mostra dia rere dia la seva voluntat de participar en les decisions del país amb la màxima implicació; no podem aturar-nos fins a garantir que ho puguin fer. Aquest ha de ser el compromís democràtic dels catalans d’aquí amb els catalans del món.


Bernat Costas
President de la comissió sectorial d'UE i Política Internacional
Esquerra Republicana