Cooperació Pau i Drets Humans

Sàhara occidental, el Marroc juga amb foc

Ban Ki-moon als camps de refugiats sahrauís
Ban Ki-moon als camps de refugiats sahrauís

El pres polític sahrauí Brahim Saika ha mort en un hospital d’Agadir (Marroc), després d’un coma, als quinze dies d’haver estat detingut i torturat a la comissaria de Gulemin.

Saika, sindicalista, llicenciat universitari i màster en sociologia, va ser arrestat a la sortida de casa. Arrel de les tortures va començar una vaga de fam. Quan el seu estat va arribar a l’extrema gravetat, no va ser atès per salvar-li la vida. Després, les autoritats sanitàries de l’hospital es neguen a realitzar l’autòpsia, malgrat la reiterada petició dels familiars.


El de Saika no és un cas aïllat. Ben al contrari, es van repetint de manera constant. Des d’aquí ens en fem ressò per saltar el silenci que envolta aquests crims que succeeixen impunement al Marroc. Només molt de tant en tant ens arriben algunes notícies, com va ser la de l’activista Aminatou Haidar quan va fer una notòria vaga de fam a Tenerife al 2009.

Pel mateix motiu, parlem de la vaga de fam de 37 dies que han dut a terme tretze presos polítics sahrauís condemnats pel campament de la Dignitat de Gdeim Izik, la manifestació pacífica més gran del Sàhara occidental, precedent de la Primavera àrab. Van ser sentenciats per un tribunal militar marroquí, segueixen empresonats 5 anys després, complint condemnes que van des dels 20 anys de presó fins la cadena perpètua.

A l’escenari polític, aquests dies hi tenim el debat sobre la permanència dels cascos blaus de la missió de l’ONU per al Referèndum del Sàhara Occidental (coneguts com a Minurso), pendent des dels acords de pau del 1991. Anualment l’ONU els renova el mandat. Però aquest mes de març el Marroc ha expulsat el personal civil de Minurso. Tot per la visita del secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, als campaments de refugiats de Tindouf (amb 150.000 sahrauís) i les declaracions referint-se als territoris ocupats. Al seu viatge, Ban Ki-moon no va poder trepitjar Rabat ni el Aaiun. Un veritable desafiament del Marroc que se li hauria de girar en contra en els seus desitjos colonitzadors del Sàhara occidental.


Miquel Carrillo
Vocal de la sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat
Esquerra Republicana