Unió Europea i el Món

El Foro de Sao Paulo aprova una resolució de suport a l'autodeterminació de Catalunya

Foro de Sao Paulo
Foro de Sao Paulo
Esquerra Republicana ha participat un any més, en qualitat de convidat, en el Fòrum de Saõ Paulo (FSP), trobada anual de referència de l’esquerra de l’Amèrica Llatina i el Carib. Juntament amb el més d’un centenar de partits, fundacions i altres organitzacions del continent americà, i amb una vintena de partits progressistes i d’esquerra europea, hem tingut l’ocasió de participar en els diversos debats i tallers per actualitzar-nos sobre l’estat dels reptes de la transformació econòmica, social, política i cultural de l’hemisferi americà.

Aquesta edició s’ha celebrat del 23 a la 26 de Juny a la ciutat de San Salvador, capital de la República de El Salvador, exercint d’hoste el Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN), actualment partit de govern en aquesta petita República Centreamericana. A més d’haver organitzat el Fòrum impecablement, el FMLN està aconseguint uns assoliments molt esperançadors per transformar una economia depenent de les remeses d’emigrants, cap a un país que crea llocs de treball i augmenta els ratis de salut i educació, a l’hora que fa retrocedir els d’inseguretat.

En el marc del programa del Fòrum vam tenir l’oportunitat de participar, compartir i aprendre sobre temes com la situació encara massa desigual dels pobles originaris, indígenes i afrodescendents de l’Amèrica Llatina; els efectes de la geopolítica d’interessos a la regió; i  les barreres a la unitat i integració dels països que es promouen des de potències estrangeres, notablement els Estats Units (EUA). També vam realitzar contactes amb representats dels governs de El Salvador –inclòs el seu president, Sr. Salvador Sánchez Cerén-, Bolívia, Equador o Uruguai entre altres.

Una de les principals conclusions, va ser la necessitat de que els diferents estats llatinoamericans avancin de forma decidida cap a una major integració econòmica i política com a única forma possible per fer front als reptes del seu desenvolupament. El continent, tot i que ha travessat els darrers anys un període de bonança econòmica, amb excepcions com Veneçuela, es troba davant una cruïlla. Per una banda, les bases del creixement econòmic continuen sent febles i basades molts cops en l’exportació de matèries primeres, massa sensibles a la fluctuació dels mercats internacionals, creant a més dependència de clients com la Xina. Per una altra, no s’ha avançat suficientment per reduir la desigualtat rampant que existeix en la seva societat, que és l’origen de les situacions d’inseguretat i conflictivitat. En aquest aspecte, es van fer diverses crides a reforçar organitzacions com la CELAC (Comunitat d’Estats de Llatino-amèrica i el Carib) que actua com a contrapès de la OEA (Organització d’Estats Americans) que amb seu a Washington, D.C. (EUA) està considerada com un instrument només al servei dels interessos nord-americans. Interessos que acostumen a tenir un impacte negatiu en la regió...
Molt rellevant va ser una trobada entre l’esquerra llatinoamericana amb l’esquerra europea, en la qual Esquerra Republicana vam tenir l’oportunitat de presentar els nostres posicionaments. Hi va haver un interessant intercanvi de plantejaments entre els partits d’una i altra banda de l’Atlàntic, tant de temes de mutu interès com de política interna de cada país.

Un dels temes estrella, va ser la situació amb la que quedava el projecte europeu poques hores després que s’hagués consumat el Brexit. La conclusió va ser que el projecte europeu quedava tocat justament per no tenir en compte suficientment la sensibilitat social en la construcció europea i respondre més aviat als interessos econòmics dels poders fàctics. Els llatinoamericans, vam animar als europeus a treballar per revertir aquesta tendència, sinó deien: “Europa deixarà de ser un model per a nosaltres”. I necessiten aquest model, i no saben cap a on mirar, si Europa falla.

En representació de l’esquerra llatinoamericana van tenir les intervencions més significatives els representats Partido Sandinista (Nicaragua), Partido dos Trabalhadores (Brasil),  FLMN (El Salvador) i el partit independentista de Puerto Rico..

Per part europea, val la pena mencionar la participació de Die Linke (Alemanya), els partits comunistes de Dinamarca, Suècia, França i Portugal. Per part de l’estat espanyol van intervenir Izquierda Unida y Izquierda Castellana que van centrar el seu discurs en les esperances de canvi a l’estat espanyol després de les eleccions del 26J....

La intervenció d’ERC va anar centrada en la nostra valoració sobre el resultats del Brexit, en la línia de la necessitat de construir una altra Europa; i la nostra denuncia del bloqueig del govern estatal a trobar una sortida dialogada a la justa demanda del poble català de decidir lliurement el nostre futur. Posant de relleu que no renunciàvem a que el govern sorgit de les urnes del 26J, per més que difícil, es posés a disposició de desbloquejar la situació, oferint un referèndum vinculant a l’escocesa en un termini màxim d’un any, vam manifestar que tampoc esperarem eternament a que arribi aquesta oferta.  Aquesta intervenció va arrancar força aplaudiments dels assistents, i va motivar la presentació d’una proposta de resolució adreçada al govern espanyol sorgit de les eleccions del 26 de Juny, de permetre al poble català a decidir lliure i democràticament si vol crear la seva pròpia república com a alternativa a seguir en el regne de Espanya. Resolució que fou aprovada pel grup de treball, complementant la Declaració Final com a mostra de solidaritat transversal de tota la regió amb el poble català.  


San Salvador (El Salvador) 27 de Juny de 2016


Isidre Sala i Queralt
President de la comissió sectorial d'Unió Europea i Política Internacional
Esquerra Republicana