Cooperació Pau i Drets Humans

Adriana Delgado i Ana Surra reben al Parlament a Mariem Salek i Sàhara Ponent

Adriana Delgado i Ana Surra amb Mariem Salek i Sàhara Ponent
Adriana Delgado i Ana Surra amb Mariem Salek i Sàhara Ponent

A petició de l'entitat Sàhara Ponent, el dijous 8 de febrer les diputades d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats, Adriana Delgado i Ana Surra, van rebre al Parlament a Mariem Salek, ex-ministra d’Educació de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) i delegada del Govern del Front Polisario.

Qüestions tractades:
 

  • El referèndum per a que els sahrauís puguin decidir el seu futur resta pendent de fa 40 anys, i Espanya no pressiona el Marroc por portar-lo a terme.
  • Persisteix la repressió a les zones ocupades, vulneració dels drets d’expressió i de manifestació, disminueixen les ajudes humanitàries, i als campaments els joves amb formació no tenen sortides professionals, el que comporta que molts d'ells es decantin per la violència de l’extremisme islàmic i/o el tràfic de drogues. Tot plegat, un ambient de polvorí que crea desconfiança cap a les NNUU i la UE.
  • No hi ha sortides professionals per als joves després de fer els plans formatius. Hi ha necessitat d’ajudes a l’emprenedoria, micro-crèdits per iniciar petits negocis. Les línies d’ajuda s’han d’enfocar a aquests àmbits.
  • Hi ha la necessitat que el govern del Front Polisario també evolucioni. Demanen ajuda per avançar en l'administració municipal, molt important en la gestió territorial del FP.
  • Resta pendent l'acord sobre pesca entre la UE i el Marroc, el qual rebutgen perquè Tribunal de La Haia l’ha considerat no vàlid, perquè s’aplicaria al territori del Sàhara occidental sense comptar amb el vist i plau del govern del FP.


Conclusions i acords:
 

  • A nivell polític, cal sumar esforços per la petició de democràcia i dret dels pobles a decidir lliurement. Al Congrés s’està organitzant una visita als campaments i cal establir un nou contacte parlamentari i amb Govern.
  • A nivell de cooperació, cal conèixer les línies de cooperació i ajudes actuals per estudiar la possibilitat que s’encarin a joves i emprenedoria, més enllà dels plans de formació.



Adriana Delgado i Ana Surra
Esquerra Republicana