Cooperació Pau i Drets Humans

Fraternitat, Raül Romeva i Drets Humans

Isidre Pineda
Isidre Pineda

Quan parlem de la cooperació catalana cal tenir en compte que el nostre país sempre ha empatitzat amb la resta d’injustícies d’arreu del món. Som una nació que coneix bé el que és patir una Guerra Civil, la dictadura del franquisme o la repressió política actual. Potser per això hem empatitzat com ningú davant les lluites d’altres nacions que clamen també per la llibertat.

Algú dirà que som uns defensors de les causes perdudes, però creiem de veritat en un món idealista on regni la pau i la fraternitat entre els pobles. En aquest sentit recordo perfectament al llavors conseller Raül Romeva parlant d’aquest tema farà un parell d’anys a Girona, durant el 30è aniversari del Fons Català de Cooperació, tot afirmant que ja ens agradaria als catalans i a les catalanes «solucionar totes les injustícies del món». Avui una persona de pau com ell és a la presó, i per això és més important que mai incorporar la perspectiva dels Drets Humans a la cooperació catalana.

Parlar de DDHH i de la necessitat de defensar-los internacionalment ens porta a parlar del conflicte al Sàhara Occidental, de Palestina o dels refugiats de la Mediterrània amb persones que no necessàriament han d’estar d’acord amb la independència del nostre país, però obligant-nos a fer una reflexió profunda sobre l’existència de presos polítics a l’estat.

D’aquesta manera la cooperació municipalista també pot esdevenir una bona forma d’estendre llaços d’amistat i d’acostar-nos amb bona gent que potser no pensa com nosaltres, però que si realment creu en l’ideal d’un món més just haurà d’entendre i acceptar de forma inevitable els anhels del poble de català.

 
Isidre Pineda
Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Caldes de Montbui
Secretari del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament