Unió Europea i el Món

El virus de l'autoritarisme també amenaça esdevenir pandèmia

El virus de l'autoritarisme també amenaça esdevenir pandèmia
El virus de l'autoritarisme també amenaça esdevenir pandèmia | L'autor de l'article Isidre Sala

China Human Rights Defenders, una ONG pro drets humans a la Xina ja ha documentat uns 500 casos de ciutadans xinesos detinguts per escampar rumors falsos sobre el COVID-19. Curiosament molts d’ells són membres de Falung Gong o activistes del Tibet o Hong Kong.  El govern rus, el mateix dia que va aprovar un canvi legislatiu que permetrà a Vladimir Putin continuar en el poder fins al 2036 va prohibir manifestacions de més de 5.000 persones amb el pretext de la COVID-19.  Etiòpia va cancel·lar les eleccions del 29 d’agost sine die a causa de la pandèmia. Turquia ha empresonat centenars de persones per publicar informació contrària a la línia del Govern sobre la pandèmia, i UNICEF ha acusat Erdogan de tallar el subministrament d’aigua a 460.000 kurdo-sirians en plena emergència sanitària. A Israel, en virtut dels poders d’emergència nacional, Netanyahu ha autoritzat unilateralment l’ús d’informació recollida via telèfons mòbils, fins ara il·legal.

Que aquets fets passin amb països amb importants dèficits democràtics pot semblar inevitable.  Però el virus de l’autoritarisme també progressa al bastió de la democràcia i els drets. El president Viktor Orban, ha aprovat un canvi legislatiu a Hongria que li atorga gairebé poders absoluts. La fundació K. Adenauer en un informe recent adverteix de les severes restriccions de drets personals i de la vida pública que s’estan aplicant a Espanya arrel de l’estat d’emergència. Per altra banda, el 31/3 The Guardian publicava l’advertència de Lord Sumption, exmembre del Tribunal Suprem de Justícia, “algunes mesures que s’estan aplicant poden convertir el Regne Unit en un estat policial”.

 

"Els confinaments, quarantenes i altres mesures destinades a combatre la pandèmia han de respectar sempre els drets humans"

Michel Bachelet

Alta Comissionada de Naciones pels Drets Humans


L’expansió del coronavirus ha provocat la declaració l’estat d’emergència o alerta en un nombre mai vist d’estats al món. Aquestes mesures han interromput la normalitat institucional, i ha servit a la temptació autoritària. L’Alta Comissionada de Nacions Unides pels Drets Humans Michel Bachelet, el 6 de març ja advertia que “els confinaments, quarantenes i altres mesures destinades a combatre la pandèmia han de respectar sempre els drets humans”. La Comissària de Drets Humans de l’OSCE Ingibjörg Gísladóttir ja ha alertat que “un estat d’emergència ha de ser sempre proporcionat en la seva finalitat i mantingut només mentre sigui absolutament necessari”, uns avisos que demostren una preocupació ben real.  

El 19 de març, relators de diversos drets de Nacions Unides, l’OSCE i la Comissió Inter-americana de Drets Humans urgien els governs a:

  1. Proporcionar informació verídica sobre el COVID-19
  2. No obstaculitzar l’accés a internet
  3. Garantir la llibertat d’informació  
  4. Esdevenir les fonts fiables d’informació
  5. Limitar exclusivament el seguiment tecnològic a la lluita contra la pandèmia

Freedom House, referent global en llibertat política ha publicat els següents principis per protegir els drets civils i polítics en temps del Covid-19:

  1. Tota restricció ha de ser legal, legítima, proporcionada i transparent.
  2. Les restriccions han de ser limitades temporalment i subjectes a supervisió independent.
  3. Els sistemes de vigilància tecnològica han de ser científicament necessaris i no ser aprofitats per altres finalitats.  
  4. No ha d’haver cap censura d’estat ni restriccions a la llibertat d’informació.
  5. Postposar eleccions ha de ser l’última de les mesures possibles.  

Segurament en l’actual crisi de salut pública és inevitable interrompre l’habitual funcionament de la nostra societat, i fins i tot, limitar llibertats fonamentals, però ja hi ha massa veus que alerten que s’han superat els límits justificables, en molts pocs dies, i en molts països diferents.  Si no som capaços d’aturar aquestes temptacions, i alhora innovar i promoure sistemes alternatius per combatre l’emergència sanitària sense comprometre els drets i les llibertats, els efectes negatius continuaran després de la crisi de salut pública. Si no som capaços de posar remei a aquesta deriva, haurem retrocedit en els ja fràgils drets civils i polítics. I no volem haver de lliurar un nou combat quan vencem l’actual pandèmia.

 

Isidre Sala
Delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units d'Amèrica 

Esquerra Republicana