Cooperació Pau i Drets Humans

Carta a l'ambaixador de Palestina a Espanya

Ambaixada de Palestina a Espanya
Avinguda Pio XII
28016 MADRID

Barcelona, 20 d’octubre de 2012

Ambaixador Musa Amer Odeh
Senyor,


Escric aquestes ratlles després d’haver participat, avui mateix, com a diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats en la concentració davant de la Delegació del Govern d’Espanya a Barcelona per denunciar la intervenció en aigües internacionals de la marina israeliana contra el veler Estelle participant de la flotilla Rumb a Gaza i reclamar l’actuació urgent del mateix govern espanyol. De fet, fa poques setmanes un bon nombre de ciutadans i ciutadanes catalans vam acomiadar amb emoció els integrants de l’operació al port de Barcelona, alguns dels quals catalans, fet ben palès en hissar-se en el pal major una bandera estelada.

Aquesta acció no és pas nova. La solidaritat activa dels ciutadans de Catalunya, i la del conjunt dels Països Catalans, envers el poble palestí ve de ben lluny. Vostè prou que en deu ser coneixedor. I, en concret, no podem creure’ns que desconeix el compromís dels republicans i independentistes catalans en pro dels Drets Humans, en pro de la fraternitat entre els pobles i per la causa de l’alliberament nacional de tots els pobles oprimits. Es per això que lamentem profundament les declaracions fetes per vostè al diari ABC en les quals, textualment, vostè manifestava “una España unida apoya mejor la causa palestina”.

Ens resulta molt ofensiu i incomprensible que, com a representant a Espanya del sofert i oprimit poble palestí a qui es nega per la força assolir la seva plenitud nacional com a Estat lliure, menyspreï el dret d’autodeterminació de la nació catalana.

Es per això que li exigim, en nom dels nostres ideals compartits i en reconeixement de l’esforç solidari dels catalans, que de forma immediata les aclareixi, si és que tot plegat és producte d’un error del mitjà de comunicació, o les rectifiqui si les seves paraules perseguien just allò que ha estat reproduït.

Ho requereix la causa de la llibertat de tots els pobles, tant la del poble palestí com la del poble català. Ho reclama la causa de la fraternitat de tots els pobles que anhelem, per damunt de les quals la més urgent, és a dir la dels pobles palestí i jueu. Ho demanda la necessitat de sumar esforços i les bones voluntats de tants ciutadans i ciutadanes que aspirem a un escenari de superació dels conflictes heretats. I, finalment, li ho exigim perquè les seves paraules causen divisió, desconcert, desànim, dóna arguments a aquells que alimenten el manteniment de l’estatu quo i no tenen res a veure amb l'actitud i compromís de la comunitat palestina catalana envers els anhels de llibertat del nostre país. I, evidentment, no contribueixen a ajudar a resoldre la causa justa del poble palestí.

Es per això que li demanen que s’avingui a rebre’ns per tal de poder transmetre-li la nostra posició personalment. Amb tot, si us plau, d’entrada aclareixi o rectifiqui.


Joan Tardà i Coma
Diputat ERC-RCat-Catalunya SI