Cooperació Pau i Drets Humans

Esquerra a Equador i Bolívia

Les visites tant a Equador com a Bolívia han reforçat els llaços de cooperació amb les esquerres polítiques d’ambdós països així com ens han servit per explicar amb profunditat l’actualitat del nostre procés d’independència. Catalunya acull més de 100.000 persones –nous catalans- provinents d’aquests dos estats sud-americans. És per tant d’una importància cabdal oferir a les forces polítiques amb les quals ens sentim més propers, una informació clara i veraç dels esdeveniments recents i que, si escau, pugui arribar a contrarestar desinformacions o informació manipulada provinent del nucli -o dels voltants- de l’Estat central.

A l’Equador, on s’hi ha desplaçat en David Minoves, hem volgut donar suport al procés de confluència política entorn la Unidad Plurinacional de las Izquierdas. Després de certs fracassos electorals i de donar suport a candidats d'altres partits, diverses organitzacions han decidit confluir en una fórmula electoral que presenta la candidatura d'Alberto Acosta i Marcia Caicedo a la presidència i vicepresidència de la República d'Equador i a Lourdes Tiban com a cap de llista a les eleccions legislatives de febrer de 2013, però que té intenció de continuar per a les eleccions municipals de 2014.

A Bolívia, representats per Miquel Casares, hem mantingut converses amb les autoritats del governamental Movimiento al Socialismo, així com amb figures rellevants de l’àmbit universitari (com el catedràtic i expresident Rodriguez Veltzé). Entorn al procés democràtic, pacífic i inclusiu de transició a la independència que vivim, hem cercat d’aclarir dubtes i possibles comparacions amb el cas de l’Estat plurinacional de Bolívia, un país, aquest sí, que lluita per fer respectar –amb especial cura per a les llengües aimara, quítxua i guaraní- la diversitat de cultures i pobles que el configuren.

Aquests dos viatges han estat subvencionats pel Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, dins el programa de relacions internacionals de Cooperació


Miquel Casares
Vocal de la comissió sectorial de Cooperació Internacional, Pau i Solidaritat