Unió Europea i el Món

Ara més que mai, Europa!

La percepció que tenen els ciutadans sobre la Unió Europea, les seves institucions i funcionament, no gaudeix d’una bona acceptació entre els ciutadans si analitzem els resultats de les enquestes que sobre el tema s’han realitzat darrerament.

Europa està més discutida que mai; fins i tot en aquells països considerats més europeistes s’alcen veus que qüestionen l’eficàcia de la Unió (a Espanya, per exemple, el grau de desconfiança “europea” assoleix un preocupant índex superior al 70%). El marc de “construcció permanent” es percep més en sentit negatiu que no pas com a un valor que atent a les dinàmiques polítiques, econòmiques, culturals o socials canviants en el context històric actual.

Però l’aposta per Europa no admet dubtes, i en el seu procés de construcció i definició la presència de Catalunya és indispensable; volem participar en la concepció d’un nou model europeu, que sigui l’espai dels ciutadans i ciutadanes, on la seva participació, la cohesió social entres les identitats heterogènies que la conformen, els valors democràtics, en definitiva, esdevinguin els eixos vertebradors de les polítiques europees i que atenguin a les necessitats reals de la ciutadania.

I, per avançar en aquesta construcció, cal que la ciutadania percebi aquesta oportunitat que ofereix ser partícip actiu del nou model. I això passa, alhora, per tenir un estat propi, amb poder de decisió en les institucions europees. Aquest 2014, és any d’eleccions al Parlament europeu i l’any de la consulta sobre l’autodeterminació de Catalunya; ambdós esdeveniments no poden estar aïllats un de l’altre, i una bona participació en les primeres pot fer veure a Europa la rellevància que Catalunya pot tenir a Europa. És una oportunitat: no la deixem perdre !.


Rafel Caballeria
Vocal de la comissió sectorial d'Unió Europea i Política Internacional