Unió Europea i el Món

L’Aliança Lliure Europea escalfa motors de cara a les eleccions europees

El divendres 14 de febrer pasat va tenir lloc a Santiago de Compostela l’assemblea anual de l’Aliança Lliure Europea. Aquesta trobada, que ha reunit a 150 delegats d’una quarantena de partits polítics membres de l’ALE, ha servit per donar el tret de sortida de la cursa cap a les eleccions europees del proper 25 de maig, en les quals l’ALE presentarà candidats a un mínim d’11 estats membres.

L’ALE, que fa poc que ha canviat la seva imatge per modernitzar-la, ha presentat un manifest electoral comú així com materials divulgatius que estaran a disposició dels partits membres per utilitzar-los durant la campanya. L’objectiu de l’ALE als comicis europeus és reforçar la veu dels pobles d’Europa amb una presencia ampliada al Parlament Europeu. Durant l’assemblea, representants escocesos, flamencs i catalans han intervingut per explicar els respectius processos polítics que estan vivint les seves nacions.

Per part del Scottish National Party, la candidata a eurodiputada Tasmina Ahmed-Sheikh ha explicat el canvi de tendència que estan reflectint les darreres enquestes cap un escurçament de la distancia entre el Sí i el No i ha posat de manifest els esforços que des de la campanya Yes Scotland s’estan realitzant per convèncer als indecisos i contrarestar amb un discurs optimista el arguments de la por esgrimits des del camp del No.

Per la seva banda, l’eurodiputat flamenc de la NVA Mark Demesmaeker ha desgranat la proposta confederal presentada darrerament pel seu partit, deixant clar que en cap cas renuncien a l’objectiu final, que és un estat flamenc independent membre de la Unió Europea.

Finalment, Jordi Solé, Secretari General de l’ALE i Vice-Secretari General d’Esquerra Republicana ha explicat als delegats el procés radicalment democràtic que viu la societat catalana i la convicció que la voluntat democràtica es podrà expressar a les urnes al 9 de novembre, segurs que Catalunya serà el que la seva gent decideixi.

Just després de finalitzar l’assemblea, hi ha haver un acte polític organitzat pel BNG, partit amfitrió, on entre altresvan intervenir el Portaveu nacional del BNG, Xavier Vence, la candidata a eurodiputada pel BNG Ana Miranda i Jordi Solé, que davant de la militància i la direcció del BNG ha afirmat: “decidiu el que decidiu amb les europees, continuarem treballant junts perquè sou el nostre referent a Galícia”, i ha estès aquesta voluntat de treballar plegats als companys d’Euskal Herria.

Esquerra Republicana ha estat representada a l’Assemblea per Jordi Solé i Elisabet Nebreda, Secretària Nacional de política internacional del partit.



Jordi Solé i Ferrando
Vicesecretari de Política Internacional i diputat al Parlament de Catalunya
Esquerra Republicana