Cooperació Pau i Drets Humans

El rei que comerciava amb armes i incomplia la llei

“Tota l’economia espanyola està sumida en la crisi. Tota? No!. Un petit sector poblat per irreductibles comerciants d’armes resisteix a la recessió...”
L’augment de la venda d’armes durant els darrers anys ha estat generalitzat a la zona UE. De fet, l’Estat espanyol és el 5è major exportador d’armes de la UE.

Això no hauria estat possible sense incomplir sistemàticament la Llei espanyola sobre Comerç d'Armes, que en el seu article 8.1 estableix que no es podran autoritzar exportacions d'armes quan “puguin ser utilitzades de manera contrària al respecte degut i la dignitat inherent a l’ésser humà, amb fins de repressió interna o en situacions de violació de drets humans”. Així, diversos informes elaborats per Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam han denunciat exportacions a països com Aràbia Saudita, Bahrein, Egipte, Colòmbia, Mèxic, Ghana, Israel o Pakistan, entre d’altres, incomplint l’esmentada llei.

Amb l’excusa de la crisi econòmica, lluny d’acovardir-se per les denúncies, i veient que l’Aràbia Saudita s’ha convertit en el major comprador d'armes de la UE, el govern espanyol fa temps que va darrere de l’operació més lucrativa en la història del comerç d’armes #MarcaEspaña: La venda de 270 carros de combat Leopard fabricats per l’empresa Santa Bárbara Sistemas - General Dynamics, a aquesta monarquia absoluta, valorat en més de 3.000 milions d'euros.

L’acord s’està negociant des de fa mesos, però la tasca de comercial ha recaigut en el Govern i la monarquia espanyola i no en l’empresa. El rei Joan Carles I i el ministre de Defensa Morenés han estat mediant davant la monarquia saudita per tancar l’acord.

Davant aquest fet, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha alertat que la venda “vulnera la Llei de comerç d’armes espanyola”, que segueix la Posició Comuna de la UE en aquest àmbit. En concret, no respectaria els criteris segon (respecte dels drets humans al país de destí) i quart (preservar la pau, la seguretat i l’estabilitat regional) de la Posició Comuna.
Un dels reptes que tenim és començar a construir una República catalana sense indústria armamentista ni caps d’Estat que incompleixen la llei mentre defensen interessos privats.


David Minoves
Comissió sectorial de Cooperació, Paul i Solidaritat