Cooperació Pau i Drets Humans

Les esquerres llatino-americanes a favor del procés democràtic català

Ara fa un mes el Foro de São Paulo aprovava a La Paz, Bolívia, la declaració A favor del proceso democrático catalán donant el seu suport perquè la ciutadania de Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir com a poble, i aplaudia el consens per a la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya el proper 9 de novembre.

Aquesta declaració és, segurament, el pronunciament polític internacional més important realitzat fins ara a favor del procés català, ja que el Foro de São Paulo el formen partits de l’esquerra que governen a Argentina, Brasil, Xile, Uruguai, Bolivia, Equador, El Salvador, Nicaragua, Cuba i Veneçuela.

Durant anys hem teixit aliançes amb organitzacions llatinoamericanes que en el passat eren oposició, mentre el subcontinent patia inequitat víctima de les receptes empobridores del FMI, el Banc Mundial i les oligarquies locals. I en aquesta tasca, el paper dels moviments solidaris catalans sorgits els anys 80 i el treball posterior de milers de cooperants, entre d’altres, han estat fonamentals.

Per això, els delegats catalans al Foro de São Paulo vam agrair que, en el passat molts països llatinoamericans acollissin milers de refugiats republicans que fugien del feixisme, i vam recordar que defensem els mateixos valors pels que vam lluitar ahir i avui: la sobirania, la justícia i la dignitat. Apel·lant al principi de solidaritat.


David Minoves
Comissió sectorial de Cooperació, Pau i Solidaritat
cooperacio@esquerra.org