Cooperació Pau i Drets Humans

En suport del dret d’asil per Hassana Aalia

Esquerra Republicana manifestem un cop més el nostre suport a l’activista Sahrauí i defensor dels drets humans, Hassana Aalia, denunciem la seva recent detenció de forma arbitrària i exigim al Govern espanyol que concedeixi de manera immediata l’asil polític al jove sahrauí.
 
Aquesta setmana passada hem vist un nou episodi del setge al jove sahrauí quan una Brigada d’Estrangeria ha detingut a Hassanna Aalia a Burgos i se li ha obert un expedient sancionador que podria acabar amb la seva expulsió de l’estat. Aalia fa temps que està en el punt de mira del Govern espanyol. Ja al gener el Govern va denegar la seva petició d’asil i se li van donar 15 dies per abandonar el país. No obstant, l’ordre d’expulsió està suspesa per l’Audiència Nacional, pendent que es resolgui el recurs presentat per la defensa de Hassanna. En aquell moment des d’Esquerra Republicana ja vam exigir al Govern central que “rectifiqués immediatament i concedís l’asil polític a l’activista” i vam emprendre iniciatives a nivell parlamentari tant a Catalunya, a les Corts, com al Parlament europeu per denunciar la política irresponsable del Govern Espanyol en el cas del Sàhara Occidental i la complicitat en la vulneració dels drets fonamentals.
 
Amb aquest nou episodi ocorregut aquesta setmana denunciem novament l’acció del Govern espanyol contra els drets de les persones i dels pobles i alertem que si Aalia és obligat a retornar al seu país no es podrà garantir la seva integritat física i serà objecte de represàlies i vulneració dels drets fonamentals.
 
Des d’Esquerra republicana ens sumem a la concentració que tindrà lloc a Barcelona el proper dimarts 13 d’octubre a les 19 hores davant la subdelegació del Govern amb solidaritat amb l’activista i també reiterem el compromís amb la Pau i la Llibertat amb el Sàhara Occidental,  amb la defensa dels drets humans , i exigim a l’estat espanyol que actuï en coherència amb la responsabilitat que té en aquest conflicte per trobar de forma imminent una solució justa i duradora.
 
El cas de Hassana Aalia
Hassana Aalia, qui en aquesta legislatura ha participat en una de les sessions de l’Integrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara al Parlament de Catalunya, va ser condemnat el febrer de 2013 per un tribunal militar marroquí a cadena perpètua després d’un judici amb dubtoses garanties pels enfrontaments produïts el novembre de 2010 en el desmantellament del campament de la llibertat de Gdem Izik. Pels mateixos fets ja havia estat detingut, jutjat i posat en llibertat, a principis del 2011. El mateix any 2011 va obtenir sense problemes el visat per viatjar a l’estat espanyol per estudiar i aprendre castellà, i des de llavors que viu al País Basc amb una família.

Juristes internacionals de reconegut prestigi afirmen que el judici pels fets de Gdeim Izik s’hauria d’haver declarat nul de ple dret, ja que aquest no reunia les garanties recollides en el dret internacional: no hi havia testimonis fidedignes, ni proves, i per tant, es va incomplir el Conveni de Ginebra.