Cooperació Pau i Drets Humans

És l'hora d'acabar amb el conflicte del Sàhara

Oriol Puig
Oriol Puig
42 anys d'exili, tortures, desaparicions, assassinats i oblit en són masses per a qualsevol poble. La resiliència no és il·limitada i està en mans de la comunitat internacional solucionar el conflicte.

Després de molts anys de lluita política institucional i internacional amb unes victòries insuficients per a la resolució del conflicte, el passat mes de febrer el Front Polisario va obrir una nova via per la resolució no violenta del conflicte: la via judicial. Aquesta via va marcada per l’espoli constant dels recursos naturals del territori ocupat il·legalment i militarment pel Marroc (tones i tones de fosfats, peix i sorra són robats dia a dia al poble sahraui). És bo recordar que el Sàhara Occidental és un territori en vies de descolonització a ulls de l'ONU, per tant està prohibit l'explotació d'aquests recursos naturals.

La validació per part del Tribunal d'Estrasburg de l'acord de pesca EU-Marroc, que n’exclou els territoris del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc, juntament amb la resolució del Tribunal Suprem de Sud-àfrica que retorna al govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) un vaixell de pesca ple de fosfats robats als territoris ocupats, han donat ales a aquesta estratègia. El Front Polisario ja ha avisat que denunciarà als tribunals internacionals a tots els governs, empreses i particulars que espoliïn els seus recursos naturals.

Esperem que aquesta via judicial no arribi massa tard, la cronificació del conflicte és totalment negativa per la seva resolució. Cal una forta lluita del Front Polisario i un suport explícit d'agents polítics internacionals per aconseguir el principal objectiu: el retorn a la seva terra de la població saharaui, sota la seva bandera, la de la RASD.


Oriol Puig
Secotrial de Cooperació, Pau i Solidaritat
Esquerra Republicana
cooperacio@esquerra.cat