Cooperació Pau i Drets Humans

Jovent a Llatinoamèrica

Jovent Republicà a Llatinoamèrica
Jovent Republicà a Llatinoamèrica
Les Joventuts d’Esquerra Republicana hem seguit tradicionalment amb interès els processos històrics que han succeït a Amèrica Llatina. Ja des de finals de la dècada dels 2000, la Sectorial de Política Internacional i Cooperació del Jovent Republicà (per aquell aleshores les JERC), vam realitzar dos projectes de cooperació amb la Juventud Comunista de Colombia (JUCO) i els joves del Movimiento al Socialismo (MAS-IPSP) de Bolívia. Malauradament les retallades a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament van entroncar unes iniciatives nascudes amb moltíssima força. Nogensmenys aquests projectes van motivar al Jovent Republicà a assentar uns vincles més sòlids i permanents amb l’esquerra llatinoamericana.

L’any passat, gairebé deu anys més tard, el Jovent Republicà vam tenir l’oportunitat de tornar a la regió, concretament a Xile. Així doncs ens vam reunir amb totes les organitzacions juvenils de la Nueva Mayoría, en aquell moment a la Casa de la Moneda de la mà de Michelle Bachelet. D’aquesta visita, ha sorgit una fluida relació amb la Juventud Socialista (JS) de Salvador Allende, i la Juventud Radical (JR) de Pedro Aguirre. Aquest fet ha sigut un dels desencadenants de la creació d’un Grup de Treball específic dins la sectorial sobre Llatinoamèrica, suposant un revulsiu en el treball del Jovent Republicà en aquest àmbit.

Durant els darrers mesos s’ha incrementat exponencialment els contactes amb representants ecuatorians i veneçolans, així com amb membres de l’Assemblea Bolivariana de Catalunya i d’altres col·lectius dels països de la regió. Un dels elements clau està sent la nostra participació a l’Assemblea Internacional de Moviments i Organitzacions dels Pobles, impulsada des de l’ALBA Movimientos (Alternativa Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América). Finalment per a culminar aquesta feina, estem preparant unes jornades a Vilassar de Mar el proper 16 de Juny, on comptarem amb la presència de la companya Ana Surra i d’un gran nombre de ponents de diversos països llatinoamericans.


Jovent Republicà