Cooperació Pau i Drets Humans

Un pas més pel moviment pro-saharauí a Catalunya

Max Zañartu
Max Zañartu

Des de fa mesos es porta coent a Catalunya una evolució i re-configuració del panorama associatiu de solidaritat pro-saharauí.

Des de fa ja més de dos anys, entitats com el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) treballen des de la perspectiva juvenil la solidaritat amb el Sàhara. Aquesta feina, sintetitzada en la creació i execució de línies de treball tant de difusió política del conflicte com pròpiament de cooperació, ha permès sembrar moltes llavors que ara donen el seu fruit. Concebut en seu moment com un grup de treball en el sí del CJB, Sàhara Dempeus ha arribat a la majoria d’edat, convertint-se en associació de ple dret. Partint del principi que la millor política de cooperació és la llibertat del Sàhara Occidental, Sàhara Dempeus es converteix en la primera organització juvenil d’àmbit estrictament català, de solidaritat amb el poble sahrauí.

Tanmateix, les bones noticies no acaben aquí. Des de fa ja mesos, sota l’impuls del CJB, el CNJC, Societat Civil Internacional, ACAPS, Novact i la mateixa Sàhara Dempeus; s’està forjant la creació d’una Plataforma Catalana de solidaritat amb el Sàhara Occidental. Aquesta plataforma, neix amb l’objectiu de coordinar i acompanyar les múltiples accions de solidaritat que cada any es realitzen a Catalunya, tot portant la tasca de conscienciació una passa més enllà.

Tot i la tirania d’acer del Marroc sobre els territoris ocupats i el bloqueig mediàtic que exerceix contínuament sobre la RASD i el Polisario, és qüestió de temps que una nova finestra d’oportunitat aparegui, i s’obri un nou capítol en la descolonització de la darrera colònia (espanyola) a Àfrica.

Quan arribi el moment Catalunya i els Països Catalans hauran de donar resposta a la crida de solidaritat del Sàhara Occidental.


Max Zañartu i Plaza
militant del Jovent Republicà i Secretari del Consell de la Joventut de Barcelona