Unió Europea i el Món

Es presenta l'estudi sobre la transició energètica a Catalunya elaborat per Pep Salas

La presentació de l'estudi va anar acompanyada d'una taula rodona amb diferents personalitats especialitzades en la transició energètica al nostre país

Es presenta l'estudi sobre la transició energètica a Catalunya per Pep Salas
Es presenta l'estudi sobre la transició energètica a Catalunya per Pep Salas

L’estudi “La transició energètica a Catalunya: impacte a Catalunya del paquet ‘Clean Energy for all Europeans’ de la Comissió Europea” realitzat per Pep Salas, doctor i enginyer agrònom en medi rural, es va presentar el passat dissabte 30 de novembre a la Casa Elizalde de Barcelona, en un acte coorganitzat entre Esquerra Republicana i el grup europeu dels Verds/ALE. La benvinguda a la jornada la van fer Sara Bailac, Vicesecretaria d’Acció Política, i Jordi Solé, Secretari de Política Internacional.

Durant la presentació, Pep Salas va advertir del gran retard que patim a Catalunya pel que fa a energies renovables, on només el 8% de l'energia és d'aquest tipus mentre que a la resta d'Espanya aquest percentatge puja fins el 18%. En aquest sentit, ens trobem lluny de l’objectiu del 42% de renovables marcat per les autoritats estatals de cara l’any 2030. És per això que Salas va assenyalar que “a Catalunya ens hem de moure cap a un model territorialment distribuït i d'energies sostenibles de forma urgent”.

La presentació de l’estudi va anar seguida d’una taula rodona moderada per Silvia Casola, Secretaria Nacional de Transició Ecològica, entre Louis Lemkow, catedràtic especialitzat en sociologia ambiental, Anna Barnadas, diputada delegada en medi ambient a la Diputació de Girona, Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya.


Pel que fa a les intervencions, Lemkow va remarcar que el canvi climàtic és un fenomen que afecta a tothom per igual, però que els seus riscos són encara més durs entre els col·lectius vulnerables, fet pel qual va lloar les mobilitzacions estudiantils a favor del clima dels últims mesos. Des de l’àmbit institucional, Ferran Civit, va recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar una llei en contra del canvi climàtic, però que els objectius encara estan lluny de ser assolits. Per la seva banda, Anna Barnadas, va posar en valor el rol fonamental dels municipis alhora de promoure les energies renovables i de quilòmetre zero.

Per acabar la jornada, Meritxell Serret, membre d’Esquerra, exiliada a Brussel·les i delegada de la Generalitat davant de la Unió Europea, va gravar un vídeo per clausurar l’esdeveniment assenyalant algunes iniciatives promogudes des de l’àmbit europeu en el camp de les energies renovables. L’última intervenció va anar de la mà de Jordi Solé, qui va recordar la importància de posar les polítiques verdes com a eix central de l’argumentari del partit.