Cooperació Pau i Drets Humans

Cooperació descentralitzada, drets nacionals i coherència

La cooperació a l’estat espanyol porta anys limitada per la llei de cooperació, que es va aprovar al 1998 i que fins ara no s’ha reformat. Sempre que hi ha hagut l’intent de reformar-la, la falta de voluntat política ha acabat comportant que s’anés aplaçant. Ara, però, amb la creació d’una subcomissió per la llei de cooperació s’ha obert una oportunitat real de modificar la llei, fet que ens hauria de permetre incorporar-hi una descentralització efectiva, una certa coherència de les polítiques públiques i un respecte cap als drets nacionals i lingüístics.

Des d’Esquerra Republicana i Jovent Republicà volem aprofitar la nostra posició de força dins l'aritmètica parlamentària del Congrés dels Diputats per reclamar que la llei impliqui un canvi de paradigma i que sigui l’inici d’un reformulament de l’arquitectura institucional actual en l’àmbit de la cooperació. En aquesta línia, la primera de les nostres exigències és que es posi en valor la cooperació descentralitzadaatorgant-li un nivell de representació major en els espais de decisió. Per això, demanem entre d’altres la seva representació al Consell Interterritorial.

També creiem que s’ha d’aprofitar aquest moment per posar sobre la taula l’èmfasi en la cooperació per la defensa de drets nacionals i lingüístics. Per això, batallarem perquè sigui un dels temes principals inclosos en la legislació. A més a més, i com no pot ser d’una altra manera, volem assegurar que la coherència de les polítiques està inclosa en aquesta llei. Per això, lluitarem perquè s’augmenti la transparència de la cooperació financera, perquè s’inclogui la voluntat d’aconseguir el 0’7% a la llei i perquè hi hagi nous mecanismes de seguiment.

En definitiva, davant d’aquesta reforma de llei -i mentre no aconseguim l’autodeterminació efectiva dels Països Catalans- exigirem el reforç de la cooperació descentralitzada, el reconeixement dels drets nacionals i lingüístics a nivell global i la coherència de les accions de tota l’administració pública. 

 

Marta Rosique

Diputada al Congrés dels Diputats per Jovent Republicà