Unió Europea i el Món

L'Afganistan un país castigat per la història

Fotografia de Kabul
Fotografia de Kabul

L’Afganistan, aquest país d’Àsia Central del qual n’hem sabut molt més per la seva trista història de les últimes dues dècades, que per la seva amagada riquesa cultural, patrimonial i paisatgística de la qual sovint els mitjans no se’n fan ressò. Històricament, la terra dels afgans ha estat un país intrínsecament lligat a una història d’imperialisme i colonització. Primer per l’imperi islàmic, persa i mogol amb qui les ètnies de l’actual país guarden unes profundíssimes arrels lingüístiques i culturals; posteriorment per la política colonial britànica, aquella que va fer de la revolució industrial una realitat, a cost d’un sistema colonial, racista, esclavista i euro-centrista, pel qual, fins i tot a dia d’avui, el món actual en segueix pagant un alt preu.

No obstant, de les tres guerres afgano-britàniques també en sorgí la idea de construir un país amb voluntat de modernització, si bé es cert que es tractava d’una modernització vinculada amb les metròpolis i les elits del país asiàtic.

Es així com Afganistan entrà i acabà el segle XX; amb un període d’ocupació soviètica, per alguns anomenat “el Vietnam de la URSS”. Afirmació encertada o no, és cert que aquest conflicte, propi de guerra freda, alimentà el monstre fonamentalista i dictatorial. Si bé és cert, per altre banda, que l’actual Afganistan és fruït, igualment, del suport i el pactisme dels Estats Units, sense cap escrúpol per assolir les seves metes geopolítiques i geoestratègiques.

La desgracia de l’11 setembre a Nova York tan sols fou una conseqüència del monstre que anys abans també alimentà el neo-conservadorisme de Washington i que aprofitaren a posteriori com un nou “cassus belli” per endinsar-se en terres afganes. El més trist d’aquesta voràgine imperialista han estat les conseqüències humanitàries, les que afecten a les persones.

La caiguda de Kabul en mans dels talibans marca una derrota decisiva per el poder dels Estats Units al món i ningú sap què ocorrerà a l'Afganistan en els propers anys, però, el que sí sabem del cert, és que una enorme part de la població estatunidenca està profundament allunyada de l’anomenat “l’imperi americà”.

 


Maria Dantas

Membre del Congrés dels Diputats per Esquerra Republicana

Omar Noumri

Alcalde de Castelló de Farfanya i membre del Grup de Treball d'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica d'Esquerra Republicana