Unió Europea i el Món

COP26: Catalunya i Esquerra Republicana unides per la lluita pel clima

Imatge promocional de la COP26 de Glasgow
Imatge promocional de la COP26 de Glasgow

La COP26 ha estat la XXVIèna Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, aprovada a la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, també coneguda com la Cimera de Rio, el 1992.

Tant Esquerra com el Govern de Catalunya han participat a la COP26 a Glasgow, primordialment per a expressar el compromís que tenim tots plegats amb la lluita contra el canvi climàtic, i especialment contra l’escalfament global.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha explicat que és per aquest motiu que el Govern ha signat la declaració del Under2 Coalition, «no només per situar les polítiques públiques de la Generalitat amb l’objectiu de que no se superin els 2° centígrads respecte a l’era preindustrial, sinó amb l’objectiu d’arribar a menys de 2°», és a dir per no superar la meta establerta per l’Acord de París de 1,5° centígrads. El president ha explicat que «això vol dir que haurem de canviar bona part del sistema productiu català». Aquest canvi vindrà, tant sí com no, i «per tant la qüestió és si aquest canvi el protagonitzem i el decidim des de les institucions catalanes, o deixem que el decideixin des de fora i per tant no en podrem preveure les conseqüències», ha conclòs.

Catalunya participa a la Under2 Coalition des que es va fundar a Sacramento, Califòrnia amb la signatura el 2015 del memoràndum d’entesa Under2 MOU, juntament amb Califòrnia, Jalisco i Baixa Califòrnia, Baden-Württemberg, i Ontàrio. La Coalició és una comunitat global compromesa amb una acció climàtica conforme amb l’Acord de París. Els 35 estats i regions membres que ara formen la Coalició volen reduir l’augment de la temperatura global assolint les emissions zero netes l’any 2050 o abans.

A més a més, el 6 de novembre, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà va participar com a representant institucional del Govern de la Generalitat a la presentació al COP26 de la Declaració de Glasgow d'Alimentació i Clima. Aquesta Declaració reuneix tota mena d'administracions per reiterar els seus compromisos i per parlar amb una sola veu pel desenvolupament de polítiques alimentàries sostenibles, per promoure mecanismes d'acció conjunta i per exigir als governs estatals que posin el focus en l'alimentació i l'agricultura com a resposta global a l'emergència climàtica. A més del suport del govern de Catalunya a la Declaració, s’hi han afegit les ciutats de Barcelona, Gavà, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mollet del Vallès i València.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit amb el cap de l'executiu cors, Gilles Simeoni
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit amb el cap de l'executiu cors, Gilles Simeoni

Teresa Jordà i el delegat del govern Sergi Marcén van tancar la jornada amb una reunió bilateral amb Mairi Gougeon, ministra d’Afers Rurals i Illes del govern escocès, amb qui varen compartir projectes i reptes. El dia següent, la consellera Jordà va celebrar una reunió amb el ministre de Net Zero, Energia i Transport del govern escocès, en Michael Matheson, per a compartir compromisos en l’aposta per la transició energètica i la descarbonització.

Catalunya també s’ha sumat als 31 estats, 38 governs autonòmics i locals, i 11 fabricants d'automòbils que s’han compromès a deixar de comercialitzar vehicles contaminants abans del 2034. Entre els estats signants de l’acord es troben el Regne Unit, els Països Baixos, Canadà, Àustria i l'Índia, però hi falten el grans fabricants d’automòbils com són el Japó, la Xina, els Estats Units, Alemanya, França i Espanya. Aquests tres últims, però, estan a l'espera del resultat d’unes negociacions sobre una proposta de la Comissió Europea que va exactament en el mateix sentit i, si té èxit, també s’establiria la prohibició de vendre cotxes contaminants a tota la UE el 2035. Per altra banda, alguns fabricants de la Xina, Alemanya i els EUA sí que s’hi sumen. Si la UE aprova el reglament proposat, la prohibició s'estendria al 30% de les vendes mundials d'automòbils. Això significaria que un de cada tres cotxes venuts al món seria elèctric a partir del 2035.

Com a representació d’Esquerra Republicana a la COP26, també hi havia el diputat del Grup Republicà a Madrid, Joan Capdevila, portaveu de transició ecològica d’Esquerra al Congreso, que hi va participar com a component de la delegació parlamentaria, i que va ser present quan es va anunciar el principi d’acord entre EUA i la Xina, grans emissors de CO2 del món. Al diputat li va semblar que «per petit que sigui el pas que donin, segur que l’aplaudirem» tot i «l’ambivalència dels sentiments», atès que «els que des de fa anys esperem major ambició per donar-li la volta al canvi climàtic, l’espera es fa llarga».

Per altra banda, hi va ser en Louis Lemkow, vocal de la Sectorial de la UE i política internacional, i també membre de la Sectorial de Medi Ambient i Energia, que va presenciar moltes activitats alternatives, incloent una gran manifestació, malgrat la pluja escocesa. Va observar que la majoria de protestes dels grups i organitzacions de la societat civil expressaren un gran malestar per la manca de progrés i empeny per part dels grans poders estatals. Va descriure un cert sentiment de còlera per part dels defensors de justícia climàtica per una «actitud condescendent del primer món del bla, bla, bla, i pel tecnollenguatge de les solucions putatives dels experts, però que no aclareixen mai quan arribaran». Ara bé, en positiu, però, va veure que la lluita contra el canvi climàtic la porta al carrer i a la societat civil «una enorme diversitat d'orígens, de classes socials, de preferències polítiques, tant progressistes com conservadores, de colors, i tant de dones com homes».


Jordi Vilanova

Vocal de la Comissió Sectorial d'UE i Política Internacional d'Esquerra Republicana