Unió Europea i el Món

Fortalesa en construcció, una presó anomenada Bielorússia

Quan la llibertat d'expressió i de pensament és considerat extremisme.

Quadre "Metamorfosis de Bielorússia" per l'artista-activista bielorussa Ksenia Turava
Quadre "Metamorfosis de Bielorússia" per l'artista-activista bielorussa Ksenia Turava

Llegeixo

29/11/21

"El fiscal del jutjat de la ciutat de Minsk va exigir castigar a la mare de cinc nens, Olga Zolotar, amb cinc anys de presó". En un enllaç a un informe anterior del Servei de Premsa s’indica que la dona va ser detinguda el 18 de març de 2021 "per participació activa en les protestes massives"; era l'administradora del xat del barri local i va organitzar esdeveniments multitudinaris no autoritzats tan greus com beure te, passejades, concerts...

Però ara els anomenen d'una altra manera!

El 12 d'octubre de 2021 es va aprovar la Resolució del Consell de Ministres núm. 575 "Sobre mesures contra l'extremisme i la rehabilitació del nazisme".

El document regula el procediment per declarar com a extremistes els col·lectius de ciutadans que duen a terme activitats prohibides, entre les que s’inclouen l’ús de  missatgeria instantània i xarxes socials.

Aquesta mare de cinc fills està ara acusada de crear grups extremistes segons la nova llei: els xats de Telegram Zhdanovichi Segodnya, Zhdanovichi 2020 i el Club d'Amants de les Cançons de Tsoi, que van ser declarats il·legals set mesos després de la detenció d'Olga.

Jo no coneixia l'Olga i he trobat informació sobre ella per primer cop, però el seu cas em va atreure l’atenció immediatament. En primer lloc, perquè és veïna del meu lloc de residència a Bielorússia, i en segon lloc, perquè totes dues som "extremistes" des del punt de vista de les autoritats. Totes dues hem comès delictes contra l'Estat, amb la diferència en el meu cas que les meves accions en territori espanyol estan qualificades, pel que sembla, per l'apartat 2 del mateix article 361 del Codi Penal com “Crides adreçades a un Estat estranger, una organització estrangera o internacional per prendre accions en detriment de la seguretat exterior de la República de Bielorússia.

A Bielorússia no hi ha llibertat de premsa, així com tampoc el concepte de llibertat d'expressió. Absolutament. Tots els periodistes professionals no sotmesos al règim han estat detinguts o viuen en l’exili. No obstant, tot hi corrent un gran risc, alguns han reprès les seves activitats i exerceixen en la clandestinitat, fent servir els canals de telegram i youTube que ara són prohibits al nostre país.

Des de l’inici de l'esperança de canvis democràtics per als bielorussos que va sorgir amb les eleccions generals de l'estiu del 2020, la gent va començar a auto organitzar-se en grups mitjançant xats de telegram. No va succeir només a Bielorússia, sinó a tot el món i va passar gairebé simultàniament. Milers de persones han organitzat de manera espontània canals i xats per compartir informació i interactuar.

A Catalunya també vam organitzar un xat de telegram, reunint la diàspora bielorussa al país que ens ha acollit per primera vegada a la història. Una mica més tard, vam crear l'Associació RAZAM, que té l'objectiu de dur a terme activitats destinades a informar sobre la situació a Bielorússia, de la qual m’honora ser la presidenta. Tota la informació sobre les nostres activitats està a disposició de tothom a la nostra pàgina web, www.razam.es.

Però, pel que sembla, en un futur proper tota la nostra associació també serà declarada com extremista a causa de l'ús de símbols prohibits com les banderes blanc-vermell-blanc, un  element que confirma l’orientació extremista segon la resolució 475.

 

                       Membres de l'entitat Razam a plaça Sant Jaume, Barcelona

 

Continuo llegint les notícies…

Uns 300 xats declarats com a extremistes

28/11/2021

El secretari d'Estat del Consell de Seguretat, Alexander Volfovich, va dir a STV (el canal estatal de TV):

"Hem après grans lliçons després del 2020. Va ser una guerra informativa declarada. Aleshores vam cometre un error: vam fer els ulls grossos als canals de telegram, als xats en què es publicaven crides, brutícia, mentides i falsificacions. (...)  però calia reaccionar", va dir Aleksandr Volfovich. “Durant aquest temps, uns 300 xats van ser declarats com a extremistes, uns 100 xats van ser eliminats, així com 17 grups de persones que treballaven en diversos canals de youtube. A més a més altres llocs d'Internet també van ser declarats com a extremistes", va dir el secretari d'Estat.

Una mica d'aclariments sobre què significa això. Des de l'adopció de la Resolució 475, qualsevol bielorús dins del país pot ser objecte d'inspecció i escorcolls si es sospita que està subscrit a un "canal extremista". Qualsevol publicació en aquests canals és susceptible de ser presa com a delicte, i qualsevol comentari negatiu sobre l'actuació de les autoritats, i especialment del "president", és motiu de persecució penal.

Segons el canal oficial "Prunes grogues":

"El desemmascarament dels administradors i dels subscriptors més actius dels canals i xats de telegrames extremistes està gairebé completa. La documentació de tots els missatges publicats en missatgeria instantània i xarxes socials que fomenten l'activitat extremista, així com altres accions d’usuaris d'internet per crear activitat de protesta, continua realitzant-se".

Això sí, també llegeixo els canals de telegram progovernamentals. Allà m'adono sobre la realitat bielorussa encara més que a través dels canals de l’oposició perquè estan orientats a intimidar el poble i fer-ho callar… cada dia, donen informació sobre detencions i escorcolls. Cada dia publiquen vídeos amb declaracions de penediment dels subscriptors als xats prohibits que han estat detinguts. Cada dia, desenes de bielorussos humiliats "confessen els seus crims i insten als demés a no cometre “errors" per mantenir-se lliures."

Permeteu-me que us recordi que estem parlant d'un delicte com ara una subscripció habitual, un comentari o un reenviament d'informació.

Com ja em temia, fa uns mesos, en un d'aquests canals progovernamentals, vaig trobar les meves pròpies dades a la llista dels “traïdors a la pàtria”. Va quedar clar, doncs, que aviat les autoritats em començarien a pressionar a través dels meus familiars.

Quan vaig començar el meu activisme, vaig entendre la responsabilitat i, per tant, conscientment vaig optar per no posar en perill els meus éssers estimats. Vam deixar de comunicar-nos. Vaig entendre que les meves opinions polítiques poden convertir-se en un motiu per aplicar sobre ells els mètodes típics de repressió. Cal silenciar els bielorussos a l'estranger, i també necessiten un pretext per exercir una acció punitiva econòmica.

 

                        Performance de l'entitat Razam a plaça Universitat, Barcelona

 

Continuo llegint les notícies...

28 de novembre. Minsk / Corr. BELTA /. S'ha de complir el principi d'inevitabilitat de la pena per un delicte comès. El secretari d'Estat del Consell de Seguretat, Alexander Volfovich, ho va comunicar pel canal de televisió STV, informa BelTA.

Parlant de les possibilitats de fer passar comptes a les persones que es troben a l'estranger pels delictes comesos, Alexander Volfovich va assenyalar:

"Probablement va ser l'omissió en la legislació de procediment penal del nostre país (...) En aquest sentit, es proposa modificar la llei de manera per obtenir la capacitat necessària per perseguir. El tribunal condemnarà en absència a una pena o una altra, segons la gravetat del delicte”. Aquesta iniciativa de la Comissió d'Instrucció va comptar amb el suport tant del Tribunal Suprem com de la Fiscalia General.

Entenc, doncs, que em jutjaran en absència.

Continuo llegint les notícies…

Les persones que demanen la introducció de sancions contra el país han de ser privades de la seva nacionalitat.

Recentment, el diputat Oleg Belokonev, comentant al canal de televisió ONT sobre l'aprovació per part de la Cambra de Representants del projecte de llei "Sobre el canvi del Codi Penal de la República de Bielorússia", va dir:

"Al meu entendre, l'article 361 no es limitarà, crec que hi haurà una confiscació general de béns en la renda de l'Estat per tal de compensar d'alguna manera els danys causats per aquestes persones. Doncs, al meu entendre, també haurien de ser privats de la seva ciutadania"

És a dir, un activista extremista a l’estranger com jo tindrà primer un judici en absència, després se l’hi arrabassaran les propietats i, a continuació, se’l privarà de la seva nacionalitat. Com que no tinc cap propietat al territori de Bielorússia, només em pot preocupar la del meu germà. El meu germà va ser interrogat durant hores en relació a la seva germana "extremista" perquè estic empadronada a casa seva. Només m'ha arribat aquesta informació perquè, per precaució, no ens comuniquem directament des de fa temps. No vull que el meu germà hagi de pagar per les meves opinions polítiques…. no sé fins a quin punt ajudarà això...

Quan el país està atemorit i les presons superpoblades, ha arribat el torn de silenciar la diàspora.

I que fan quan les presons ja estan superpoblades? Apliquen l’anomenada “presó domèstica” o “química casolana”.

No és un secret per a ningú que milers de presos polítics es podreixen a les presons bielorusses, però la repressió no fa més que intensificar-se. Què fan amb les desenes i centenars de persones que es detenen a diari per participar en les protestes massives iniciades fa un any? Al cap i a la fi, el flux de "delinqüents", identificat per les fotos de les protestes del 2020 no s'atura, sinó que augmenta! On posar aquests rebels perquè n’aprenguin? Hi ha una sortida, una pena judicial de limitació de llibertat anomenada química casolana. Això vol dir que qualsevol sortida al carrer no autoritzada pot acabar a la presó. Només pots anar a la feina i tornar.

Segons la informació dels últims mesos, hi ha una tendència creixent de les condemnes massives a aquesta mena de privació de llibertat. Habitualment les penes de química casolana tenen una durada de 2 a 3 anys.

Ara tots sabem que Europa, o més aviat els països fronterers amb Bielorússia, pretenen construir un mur per reforçar les seves fronteres. Així, es creen unes condicions excel·lents perquè la república de Bielorússia esdevingui una fortalesa-presó total i perfecte amb 8 milions d'habitants. Allà tots ells ja estan en part a la presó, i en part a l'esclavitud (química casolana), només queda per construir una fortalesa formal per acabar de fer aquest aïllament.

Aquí teniu una típica ressenya matinal de notícies de Bielorússia ….un dia corrent.


 

Alena Turava

Presidenta de l'entitat Razam, ubicada a Catalunya