Cooperació Pau i Drets Humans

Maria Dantas; “El nou Pacte Europeu de Migració i Asil posa els drets humans de rebaixes”

Maria Dantas; “El nou Pacte Europeu de Migració i Asil posa els drets humans de rebaixes”
Maria Dantas; “El nou Pacte Europeu de Migració i Asil posa els drets humans de rebaixes”

Les migracions han deixat de ser objecte de cooperació política per convertir-se en un element de la geopolítica, una marioneta en mans dels estats”. És la diagnosi que la diputada d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats Maria Dantas va fer aquest dijous en una jornada organitzada al mateix Congrés amb motiu del nou Pacte Europeu de Migracions i Asil. Un pacte que està en fase d'elaboració i que, segons la diputada republicana, “el que fa és posar els drets humans de rebaixes i no aconsegueix avançar en un sistema europeu d'asil comú, entre altres coses perquè no ho ha estat mai”.

La jornada l'havien convocat diferents organitzacions per als drets humans i l'ajut als refugiats com Amnistia Internacional, Intermon Oxfam, Save the Children, Stop Mare Mortum o la Comisión Española de Ayuda al Refugiado. Va començar amb la intervenció de tres experts internacionals que van posar sobre la taula les llums i ombres de la nova proposta de pacte europeu i la va tancar una taula amb diferents portaveus parlamentaris on, a banda d'Esquerra Republicana, van participar EH-Bildu, Junts per Catalunya, PNB i Unidas Podemos. Tot i que hi havia estat convocat, el PSOE no hi hi va enviar cap representant, cosa que van lamentar públicament les entitats convocants.

Tot i admetre alguns tímids avenços en les garanties jurídiques per als sol·licitants d'asil en el moment de passar la frontera, i especialment entre els menors, tots els ponents van reconèixer que el nou Pacte Europeu de Migracions i Asil posa molt més el focus en els controls, la vigilància fronterera i el blindatge dels estats a l'hora d'acollir aquestes persones.

“Cal un pacte de garanties que posi en el centre la vida i els drets de les persones i el que es fa, en canvi, és reforçar el projecte d'una Europa fortalesa, lluny de poder ser un nou començament per a les persones migrades i refugiades que pretenen arribar a un lloc segur”, segons va dir Mónica Gutiérrez, de la unitat d'asil i migració de l'Agència dels Drets Fonamentals (FRA).

En nom d'Esquerra, Maria Dantas va advertir que la proposta de pacte europeu que hi ha sobre la taula està en consonància amb una realitat dramàtica, que és l'auge de l'extrema dreta i del feixisme a escala global, i per tant també a Europa i de manera concreta a l'Estat espanyol. “Espanya s'està bolsonaritzant”, va resumir. Perquè el feixisme i els postulats de l'extrema dreta “estan en les estructures de l'estat, en la judicatura i en la policia”.

I això és així, va dir, “perquè el feixime no és un conjunt d'idees, és un projecte”. Per al poder i per al control. I d'acord amb aquest premissa, la consigna que Europa llança a les persones migrades, segons Dantas, és molt clara: “No vingueu. I ull, perquè si veniu us expulsarem i fins i tot us podem disparar al mar, per matar-vos; i només podeu entrar sota determinades condicions que nosaltres marcarem”. En definitiva, la mercantilització de la migració.

La diputada republicana, alineada amb la resta d'intervencions de la taula, va concloure que el sistema d'asil d'Europa no funciona,per les barreres físiques i perquè els procediments són interminables i plens de deficiències i d'impediments”. Una situació que el nou pacte tampoc resol, ja que les detencions tècniques transfrontereres en terra de ningú a l'espera que es resolgui una determinada sol·licitud es pot allargar, esgotant tots els terminis, fins a sis mesos. I això serà així, va sentenciar Dantas, mentre es posi el focus en les irregularitats i no en una mirada que situï per davant de tot els drets humans.