Unió Europea i el Món

Esquerra Republicana condemna els bombardejos turcs contra el Kurdistan de Síria i l’Iraq

Esquerra Republicana condemna els bombardejos turcs contra el Kurdistan de Síria i l’Iraq
Esquerra Republicana condemna els bombardejos turcs contra el Kurdistan de Síria i l’Iraq

Esquerra Republicana condemna fermament els atacs que les forces armades de Turquia han estat duent a terme entre els dies 19 i 20 de novembre a les ciutats kurdes del nord de Síria i de l’Iraq, un territori ja molt devastat per la guerra contra el DAESH, amb especial afectació a la ciutat de Kobani. Ens solidaritzem amb les víctimes per tot el dany irreparable causat, la pèrdua de vides humanes i la destrucció d’habitatges i d’infraestructures critiques com hospitals o centrals elèctriques provocat per aquesta nova incursió.

Denunciem la intencionalitat manifesta del govern d’ Erdogan de controlar aquesta franja de territori i les continues operacions militars que ha estat duent a terme a tota la regió, amb evidències preocupants d’utilització d’armes químiques, en el que és una clara vulneració del dret internacional.

El lamentable i tràgic atemptat d’Istanbul del passat 13 de novembre no ha estat reivindicat per ningú, no hi ha indicis suficients per atribuir-lo a militants pro-kurds, com s’ha afanyat a fer el govern turc, i en qualsevol cas no pot ser l’excusa per justificar bombardejos sobre població civil, que d’altra banda signifiquen també una violació del dret internacional. A més, lamentem la utilització del sentiment nacionalista i la persecució contra les minories kurdes a pocs mesos de les eleccions amb finalitats purament electoralistes i per assegurar un increment de suports cap a l’actual partit de govern.

Finalment, critiquem els esforços del govern espanyol aquests darrers anys per estrènyer relacions amb el govern turc. Unes bones relacions exemplificades amb la cimera bilateral entre Espanya i Turquia del novembre de 2021, acords de col·laboració en matèria militar entre els països, inclosa la venta d’armes, o el suport del govern espanyol a l’ingrés de Turquia a la Unió Europea, en un context de clara repressió política contra l’oposició, en especial contra l’HDP, i milers de presos polítics.