Unió Europea i el Món

Esquerra Republicana denuncia la violència policial exercida contra els manifestants contraris a l’empresonament de Pedro Castillo

El passat 7 de desembre, Pedro Castillo, president del Perú, va anunciar la intenció de dissoldre el Congrés de la República, decretar l’estat d’emergència i convocar noves eleccions. Arran d’aquest fet, el Congrés va decidir destituir-lo per “incapacitat moral” i hores després va ser detingut i succeït per la vicepresidenta Dina Boluarte, qui ha convocat eleccions per l’any 2024.

Aquests fets han aguditzat la profunda crisis que viu el país i han derivat en grans mobilitzacions per part de la població civil que reclama, principalment, la creació d’una assemblea constituent i l’alliberament del president Pedro Castillo. La resposta de les autoritats peruanes a les mobilitzacions ha estat l’ús de la violència policial i militar i greus vulneracions de drets humans contra els manifestants. Segons dades de la “Defensoria del Pueblo”, a dia d’avui, les víctimes mortals ja s’eleven fins a 55 persones i 1200 ferits.

Per tot això, Esquerra Republicana:

 

  1. Se solidaritza amb el poble peruà i, especialment, amb tots els manifestants víctimes de la violència desfermada per part de les forces de seguretat.

  2. Demana a les autoritats peruanes posar fi a l’ús de la violència, garantir el lliure dret de participació i expressió política i iniciar un procés de diàleg amb l’oposició.

  3. Recolza la creació d’una comissió independent que investigui els fets ocorreguts el dia 7 de desembre i depuri responsabilitats.

  4. Dona suport a la demanda per la convocatòria d’una assemblea constituent al país.

  5. Insta a la Unió Europea i al govern espanyol a realitzar les iniciatives pertinents per verificar la vulneració dels drets humans al país i a emprendre aquelles mesures necessàries per exigir-ne el compliment.