Unió Europea i el Món

La submissió del Ministeri d’Afers Exteriors

La submissió del Ministeri d’Afers Exteriors
La submissió del Ministeri d’Afers Exteriors

El govern més progressista que pot tenir l’estat espanyol ha resultat ser el menys progressista en clau internacional. El motiu? Enlloc de fer cas a les majories parlamentàries i deixar-se guiar per les votacions en les Corts, ha preferit fer seguidisme de països externs. Encara que aquests països siguin conservadors i autoritaris.

Durant aquesta legislatura, hem vist com la influència d’altres països ha fet canviar el lideratge al capdavant del Ministeri d’Afers Exteriors, les relacions comercials, la font principal d’energia, les responsabilitats internacionals de l’estat espanyol o les votacions del Partit Socialista. El govern del PSOE-UP s’ha deixat emportar pels xantatges a canvi de les tres qüestions més preuades pel règim espanyol: la integritat de Ceuta i Melilla, el control migratori i el suport militar de l’OTAN. Tres qüestions que ja eren prioritàries al 1975.

Convé destacar dos moments rellevants on el PSOE s’ha quedat sol i, malgrat això, ha decidit tirar endavant. Sense cap mena de dubte, el primer cas és el de la traïció cap al poble sahraui. En diverses ocasions, hem aprovat iniciatives tant des de l’esquerra com des de la dreta perquè el govern espanyol assumeixi la seva responsabilitat com a potència administradora i reconegui el dret a l’autodeterminació del Sàhara Occidental. No obstant això, el govern espanyol no tan sols ha desobeït el mandat de les Corts sinó que s’ha deixat portar per les múltiples peticions del regne del Marroc.

L’altre moment important és la votació d’un conveni entre l’estat espanyol i Azerbaidjan. Per primera vegada, com a mínim des del 1978, un tractat internacional ha sigut rebutjat pel Congrés dels Diputats. En aquesta ocasió, el Congrés va deixar clar que mostrava el seu suport respecte el poble armeni, que segueix patint múltiples agressions per part d’Azerbaidjan. Malgrat aquest avís, el govern espanyol no ha mogut dit i encara no ha reconegut el genocidi armeni. No fos cas que fessin emprenyar els seus aliats turcs, amb qui han enfortit relacions a fi de combatre els independentistes respectius.

Que ningú ho malinterpreti. La dreta espanyola ha fet aquestes votacions per pur interès electoral, per fer caure la reputació internacional de Sánchez. Si arriben al govern, faran exactament el mateix. Amb tot plegat ens tornen a demostrar que l’única opció que tenim per viure en un estat d’esquerres i demòcrata, que sigui coherent a nivell internacional, és creant una República independent. 

 

Marta Rosique

Diputada al Congrés dels Diputats