Unió Europea i el Món

A Catalunya, som al món com mai

A Catalunya, som al món com mai
A Catalunya, som al món com mai

Catalunya és un país obert al món. L’acció exterior la fem entre tota la societat catalana i des del Govern ens mou internacionalitzar el país per ser útils a la ciutadania.

Des que el conseller Raül Romeva va crear el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea el 2016, l’acció exterior del Govern s’ha vist reforçada, llevat de l’aturada forçada per la imposició de l’article 155 que va voler aturar, sense èxit, tota la projecció internacional de Catalunya.

Avui dia, el Govern té més delegacions a l’exterior que mai, 21, cobrint institucionalment 72 països. Som al món, amb una força institucional inèdita. No hi ha cap govern sense estat que tingui una xarxa de delegacions institucionals d’aquesta magnitud.

Enguany també hem aprovat la creació del cos d’acció exterior i UE, perquè l’administració disposi per primera vegada de professionals especialitzats en relacions internacionals. L’objectiu és tenir persones preparades per influir en l’àmbit internacional i multilateral, assolint un major impacte de les nostres polítiques públiques i la projecció del país al món.

Tot plegat són eines necessàries per impulsar iniciatives concretes, com l’ofensiva diplomàtica per l’oficialitat del català a les institucions europees. Gràcies a l’estructura sòlida de l’acció exterior catalana, hem pogut dur a terme una de les majors estratègies d’influència política del Govern. Malauradament, encara queda feina per fer, i per això exigim al govern espanyol, que és qui s’asseu a la taula del Consell de la UE, que es posi les piles per aconseguir la unanimitat necessària perquè el català sigui oficial. Per part nostra, hem avançat escenaris i hem contactat amb la pròxima presidència del Consell, Bèlgica, per assegurar que el tema segueix a l’agenda i avança favorablement.

Som al món, i hi som amb un propòsit molt clar: ser útils a la societat catalana, servir al país obrint camí i creant oportunitats.

 

Anna Dotor

Directora general de l’Acció Exterior